Chleb w jajku. Z dodatkiem tego składnika rozpoczniesz dzień ze smakiem. Idealny pomysł na śniadanie

Jak urozmaicić sobie poranny posiłek? Chleb w jajku to świetny pomysł na szybkie, ciepłe śniadanie. Jeden trik może sprawić, że uzyska odnowiony, wyrafinowany smak. Chodzi o dodanie do niego pewnej przyprawy.

Chleb w jajku będzie fantastycznym pomysłem na rozgrzewające śniadanie. To bardzo proste danie, które zrobisz w kilka chwil. Jego tradycyjny smak podkręcisz dodaniem jednej przyprawy. Przedstawiamy łatwy przepis, dzięki któremu rozpoczniesz dzień ze smakiem.   

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na chleb w jajku. Dodaj tę przyprawę, a uzyskasz doskonały smak

Przedstawiamy proporcje na śniadanie dla jednej osoby.

Do chleba w jajku najlepiej będzie dodać papryki wędzonej - dzięki temu danie będzie miało jeszcze lepszy smak.

Składniki:

  • dwie kromki chleba,
  • dwa jajka,
  • łyżka mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła,
  • żółty ser,
  • słodka papryka wędzona mielona.

Wykonanie chleba w jajku jest bardzo proste. Takie śniadanie zrobisz w zaledwie kilka minut

Chleb w jajku należy do wyjątkowo prostych i szybkich dań, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Przygotowanie:

  1. Wbij jajka do miski.
  2. Dodaj do nich mleko, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i płaską łyżeczkę wędzonej papryki.
  3. Roztrzep jajka tak, aby uzyskać jednolitą, puszystą masę.
  4. Rozgrzej na patelni masło.
  5. Przygotowane kromki chleba namaczaj w roztrzepanym jajku z obu stron. Kładź je na rozgrzaną patelnię.
  6. Smaż kromki chleba na złoty kolor. Po przewróceniu ich na drugą stronę posyp je startym żółtym serem. Smaż dalej do momentu aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Do dania można dodać odrobinę posiekanego szczypiorku

Chleb w jajku można jeść z dodatkiem posiekanego szczypiorku albo pietruszki. Świetnie sprawdzi się również świeża bazylia, mięta czy rozmaryn. Poza tym można dodać odrobinę ostrej papryki w proszku, która zawsze doskonale podkreśla smak wielu potraw.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA