Sałatka ziemniaczana to wspaniały pomysł na dodatek do obiadu. Sprawdzi się też jako przekąska na imprezach czy lekka kolacja. Jak ją zrobić? To naprawdę proste. Wystarczy ugotować ziemniaki i pokroić wszystkie produkty.
Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziecie potrzebowali ziemniaków, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych, ziół, przypraw i odrobiny miodu.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na sałatkę ziemniaczaną - sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu
Sałatka ziemniaczana może służyć zarówno jako przekąska, jak i doskonały dodatek do obiadu. Jest zdrowa, lekkostrawna i niezwykle aromatyczna. Wartą przygotowywać ją jesienią i zimą.
Składniki:
- pół kilo ziemniaków,
- kilka ogórków kiszonych,
- czerwona cebula,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- miód,
- cytryna,
- musztarda,
- olej,
- sól do smaku.
Sałatka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu
Aby zrobić sałatkę ziemniaczaną, będziecie musieli ugotować ziemniaki, pokroić składniki i dodać zioła oraz przyprawy.
Przygotowanie:
- Umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w plasterki.
- Posiekaj cebulę i ogórki i dodaj je do ziemniaków.
- Na koniec posiekaj szczypiorek z koperkiem i dodajemy je do sałatki.
- Przygotuj sos. Wymieszaj miód z musztardą. Dolewaj stopniowo soku z cytryny ciągle mieszając. Warto w trakcie próbować sos i dodawać składniki tak, aby uzyskać odpowiedni smak.
- Dodaj sos do sałatki, posól całość i wymieszaj.
- Przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki. Najlepiej podawać ją lekko schłodzoną.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl