-
Haps
-
Jak przygotować
- Dzyndzałki z hreczką, czyli dziwny przepis na pierogi. Tak właśnie się jada na Warmii i Mazurach
Dzyndzałki z hreczką, czyli dziwny przepis na pierogi. Tak właśnie się jada na Warmii i Mazurach
Dzyndzałki z hreczką i obowiązkowo ze skrzeczkami. Jeśli nie pochodzisz z Warmii, ta nazwa może cię jedynie rozbawić i zaintrygować, a w rzeczywistości to przepis na pierogi, które są wyjątkowe z wielu powodów. Co to jest hreczka i skrzeczki? I dlaczego nie pierogi, a dzyndzałki? Śpieszymy z odpowiedziami i przepisem.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Warmii i Mazur. Warmińskie dzyndzałki to po prostu niewielkie pierożki z farszem z kaszy gryczanej oraz obficie udekorowane skwarkami. Przepis na ten specjał nikomu nie powinien sprawić problemu, a my dziś krok po kroku zdradzimy, co należy zrobić, by osiągnąć dzyndzałkową/pierogową perfekcję.
Dziwny przepis na pierogi, czyli dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1,5 szklanki lekko ostudzonego wrzątku
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 150 g wędzonego boczku
- 250 g cebuli
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz
Skwarki vel skrzeczki
- ok. 250 g surowego boczku
- 1 główką czosnku
- sól, pieprz, szczypta majeranku
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - sposób wykonania:
- To danie warto zacząć od końca i najpierw przygotować skwarki, a w zasadzie zamarynować boczek. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą, pieprzem i majerankiem. Następnie porządnie natrzyj mięso przyprawami, owiń folią i włóż na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, pokrój je w słupki lub kostkę i wytop na patelni, aż uzyskać rumiane, chrupiące skwarki.
- Teraz czas na farsz. Ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przełóż do miski. Wędzony boczek pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę. Przygotuj patelnię i wytop na niej boczek. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż boczek się zarumieni, a cebula stanie się szklista. Zawartość patelni przełóż do miski z kaszą, dodaj drobno posiekane jajka na twardo, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj stolnice i przesiej na nią mąkę. Dodaj odrobinę soli oraz lekko ostudzony wrzątek i tłuszcz. Zacznij mieszać wszystko drewnianą łyżką, by się nie poparzyć. Następnie zagnieć ciasto, a kiedy będzie już delikatne i elastyczne, przykryj je ściereczką i pozostaw, by odpoczęło.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich możliwe cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka, wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę.
- Dzyndzałki wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj je ok. 2 minut od wypłynięcia. Podawaj obficie polane skwarkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.