Dzyndzałki z hreczką, czyli dziwny przepis na pierogi. Tak właśnie się jada na Warmii i Mazurach

Dzyndzałki z hreczką i obowiązkowo ze skrzeczkami. Jeśli nie pochodzisz z Warmii, ta nazwa może cię jedynie rozbawić i zaintrygować, a w rzeczywistości to przepis na pierogi, które są wyjątkowe z wielu powodów. Co to jest hreczka i skrzeczki? I dlaczego nie pierogi, a dzyndzałki? Śpieszymy z odpowiedziami i przepisem.
Zobacz wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami w 2019 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Warmii i Mazur. Warmińskie dzyndzałki to po prostu niewielkie pierożki z farszem z kaszy gryczanej oraz obficie udekorowane skwarkami. Przepis na ten specjał nikomu nie powinien sprawić problemu, a my dziś krok po kroku zdradzimy, co należy zrobić, by osiągnąć dzyndzałkową/pierogową perfekcję. 

Dziwny przepis na pierogi, czyli dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1,5 szklanki lekko ostudzonego wrzątku
  • szczypta soli 

Farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 150 g wędzonego boczku
  • 250 g cebuli
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz

Skwarki vel skrzeczki

  • ok. 250 g surowego boczku
  • 1 główką czosnku
  • sól, pieprz, szczypta majeranku

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - sposób wykonania:

  1. To danie warto zacząć od końca i najpierw przygotować skwarki, a w zasadzie zamarynować boczek. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą, pieprzem i majerankiem. Następnie porządnie natrzyj mięso przyprawami, owiń folią i włóż na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, pokrój je w słupki lub kostkę i wytop na patelni, aż uzyskać rumiane, chrupiące skwarki.
  2. Teraz czas na farsz. Ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przełóż do miski. Wędzony boczek pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę. Przygotuj patelnię i wytop na niej boczek. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż boczek się zarumieni, a cebula stanie się szklista. Zawartość patelni przełóż do miski z kaszą, dodaj drobno posiekane jajka na twardo, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj stolnice i przesiej na nią mąkę. Dodaj odrobinę soli oraz lekko ostudzony wrzątek i tłuszcz. Zacznij mieszać wszystko drewnianą łyżką, by się nie poparzyć. Następnie zagnieć ciasto, a kiedy będzie już delikatne i elastyczne, przykryj je ściereczką i pozostaw, by odpoczęło.
  4. Ciasto podziel na części. Każdą z nich możliwe cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka, wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę.
  5. Dzyndzałki wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj je ok. 2 minut od wypłynięcia. Podawaj obficie polane skwarkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.