Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? Ten trick sprawi, że ciasto nie opadnie

Jak sprawdzić czy sernik jest upieczony? Metoda z patyczkiem w tym przypadku się nie sprawdzi. Zatem jak sobie poradzić? Stosując się do pewnych zasad będziesz mieć pewność, że sernik jest upieczony, a jednocześnie miękki i wilgotny w środku.

Sernik: do jakiego piekarnika włożyć ciasto? Temperatura ma znaczenie

Sernik: do jakiego piekarnika należy włożyć ciasto, aby nie stało się suche? Odpowiedź nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać. Sernik to ten rodzaj ciasta, które obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Możemy go przygotować na bardzo wiele różnorodnych sposobów. Sernik królewski, sernik z owocami, sernik z makiem. Niezależnie od tego, który wybierzemy, kluczowe jest to aby z ciastem postępować we właściwy sposób.

Sernik na święta pojawia się niemal w każdym domu.Sernik na święta. Receptury, dzięki którym sernik będzie puszysty i "nie pęknie"

Główną zasadą dotyczącą sernika jest to, że na zewnątrz jest on odpowiednio przypieczony, z kolei w środku dość wilgotny. Dla początkujących osób upieczenie sernika może być problematyczne. Głównie z tego powodu, że nie wiedzą one, w którym momencie należy wyjąć sernik z piekarnika. Jednym z podstawowych błędów, jakie popełnia się podczas pieczenia tegoż ciasta, jest sprawdzanie jego "gotowości" za pomocą patyczka. W przypadku sernika jest to błędne. Sernik z zasady musi być wilgotny w środku, zatem patyczek nie odzwierciedli stanu upieczenia. Jeżeli zależy nam na tym, aby sernik był naprawdę dobry, musimy dobrać odpowiednią temperaturę. W jakiej temperaturze piec sernik? Zakłada się, że powinna oscylować ona pomiędzy 150°C a 170°C. Oczywiście wiele uwarunkowane jest od konkretnego modelu piekarnika jaki posiadamy.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Kiedy wiadomo że sernik jest upieczony - kilka kulinarnych zasad 

Kiedy wiadomo, że sernik jest upieczony i gotowy do spożycia? Jak ustaliliśmy, metoda patyczka nie działa i nie sprawdza się. Kiedy czas pieczenia naszego ciasta dobiega do końca, należy sprawdzić, czy ciasto jest upieczone na brzegach, a w środku galaretowate. Dobrą metodą na sprowadzanie tego stanu jest między innymi potrząśnięcie brytfanką. Jeżeli ciasto będzie gotowe, powinno ono "odejść od brzegów" i mieć lekko galaretowatą konsystencję.  

Sernik, który zawsze się udaje. Przepis zdradza Ania Bardowska, uczestniczka programu 'Rolnik szuka żony'Sernik, który zawsze się udaje od żony rolnika. Ania Bardowska zdradza sekret

Kiedy sernik jest upieczony - zwróć uwagę na kolor ciasta

Kiedy sernik jest upieczony, jak jeszcze to rozpoznać? Oprócz wyżej wymienionych wskazówek, musimy zwrócić uwagę, także na kolor skórki. Sernik nie może być blady, ale lekko brązowy. Jeżeli tak nie jest, ciasto należy zachować dłużej w piekarniku.

Sernik to wyśmienite ciasto, ale wymagające. Dla początkujących kucharzy może być wyzwaniem. Na koniec warto dodać, że sernik nie może być zbyt szybko usunięty z piekarnika. W przeciwnym razie - opadnie. Sernik wyciągamy stopniowo. Studząc go z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika.

Zobacz też: Jaki ser do sernika? Taki wybiera Ania Starmach. Ciasto będzie miało genialny smak

Więcej o: