Ciasto rafaello, czyli kokosowy zawrót głowy. Podstawą są dwie warstwy - jedną z nich jadasz z ketchupem

Ciasto raffaello to fantastyczna opcja na deser, kiedy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni lub preferujesz proste ciasta bez pieczenia. Raffaello smakuje jeszcze lepiej niż kokosowe praliny, a składa się z warstw kremu budyniowego i... słonych krakersów. Tylko czy słone krakersy pasują do ciasta? Zdziwisz się jak bardzo.
Zobacz wideo

Ciasto rafaello od lat gości na moim stole z najróżniejszych okazji - od świąt, przez imieniny, na jesiennej chandrze kończąc. Przepis jest prosty i w zasadzie trwa tyle, ile potrzebuje budyń, żeby ostygnąć. Jednak wiele osób się dziwi, że rafaello robię na słonych krakersach, a nie herbatnikach lub biszkoptach. Uważam, że krakersy świetnie podkreślają słodycz kremu, a jednocześnie sprawiają, że ciasto nie jest mulące i zapychające, przez co można je jeść i jeść. 

Ciasto rafaello - przepis 

Składniki:

  • 3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów
  • 250 g masła (musi być miękkie)
  • 1 l mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka  lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
  2. Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej. 
  3. Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, następnie wiórki i ponownie krem. Następnie wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż na całą noc do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA