Ciasto raffaello to fantastyczna opcja na deser, kiedy nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni lub preferujesz proste ciasta bez pieczenia. Raffaello smakuje jeszcze lepiej niż kokosowe praliny, a składa się z warstw kremu budyniowego i... słonych krakersów. Tylko czy słone krakersy pasują do ciasta? Zdziwisz się jak bardzo.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ciasto rafaello od lat gości na moim stole z najróżniejszych okazji - od świąt, przez imieniny, na jesiennej chandrze kończąc. Przepis jest prosty i w zasadzie trwa tyle, ile potrzebuje budyń, żeby ostygnąć. Jednak wiele osób się dziwi, że rafaello robię na słonych krakersach, a nie herbatnikach lub biszkoptach. Uważam, że krakersy świetnie podkreślają słodycz kremu, a jednocześnie sprawiają, że ciasto nie jest mulące i zapychające, przez co można je jeść i jeść.
REKLAMA
Ciasto rafaello - przepis
Składniki:
3 opakowania solonych, prostokątnych krakersów
250 g masła (musi być miękkie)
1 l mleka
200 g wiórków kokosowych
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania budyniu. Do większego kubka lub garnuszka wlej mleko, dodaj cukier oraz budynie i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Następnie stopniowo wlewaj mleko z budyniami, cały czas mieszając.
Kiedy masa zgęstnieje, gotuj ją na wolnym ogniu jeszcze przez minutę. Następnie zdejmij garnek z palnika i przykryj go folią aluminiową, by wierzch nie wysechł. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Ciepłe masło utrzyj na puch. Następnie dodawaj partiami ostudzony budyń, cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodaj do kremu 150 g wiórków kokosowych.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie spód wyłóż krakersami i połóż na nich 1/3 kremu budyniowego. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów. Następnie połóż kolejną porcję kremu, następnie wiórki i ponownie krem. Następnie wyrównaj wierzch i posyp pozostałymi wiórkami lub użyj płatków migdałowych.
Tak przygotowane ciasto włóż na całą noc do lodówki, by krakersy nabrały wilgoci, a krem stężał.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.