-
Haps
-
Jak przygotować
- Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekret
Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekret
Barszcz ukraiński to idealna propozycja na jesienny zimniejszy dzień. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ogrzeje, a także zaspokoi żołądek na długi czas. Syta potrawa w wykonaniu Danuty Martyniuk wychodzi rewelacyjnie. To wszystko dzięki pewnej kulinarnej tajemnicy.
Danuta Martyniuk to żona znanego wszystkim króla disco-polo Zenona Martyniuka. Jakiś czas temu w programie "Pytanie na śniadanie" pokazała przepis na rewelacyjny barszcz ukraiński. Jak sama wspomniała przekazał go jej znajomy pochodzący z Ukrainy. Receptura jest oryginalna, a do tego skrywa pewien sekret. Jest nim odpowiedni bulion, a także ocet. Bulion powinien być przygotowany z połączenia warzyw, mięsa wołowego i drobiowego. Taka mieszanka pogłębia smak zupy. Natomiast ocet dodany do smażonych warzyw sprawi, że będą szybciej miękkie.
Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk
Składniki
- włoszczyzna,
- korpus kurzy,
- 100 g chudego szpondra,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 4 buraki,
- 400 g ugotowanej białej fasoli,
- 4 ziemniaki,
- pół główki białek kapusty,
- sól,
- pieprz,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- świeża pietruszka,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki octu,
- 3 łyżki cukru,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 3 l wody.
Sposób przygotowywania
- Do garnka wlej wodę, a następnie umieść w niej szponder, żeberko wędzone i korpus z kurczaka. Dodaj do niego również włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
- Na patelnię wylej olej i podsmaż na nim pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i buraka. Do tego dodaj ocet i smaż przez około 15 minut.
- Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię cebule i dopraw wszystko solą i pieprzem.
- W oddzielnym garnuszku wymieszaj mały koncentrat pomidorowy z trzema łyżkami wody. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj do rozpuszczenia.
- Gdy warzywa się podsmażą, dodaj do nich wymieszany koncentrat.
- Fasolę białą ugotuj, kapustę posiekaj. Kapustę umieść w wywarze i gotuj przez około 30 minut.
- Po tym czasie do garnka dodaj warzywa wymieszane z koncentratem oraz fasolę. Wszystko razem gotuj przez następne 45 minut.
- Podawaj na ciepło z posiekaną pietruszką i łyżeczką śmietanki.