Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekret

Barszcz ukraiński to idealna propozycja na jesienny zimniejszy dzień. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ogrzeje, a także zaspokoi żołądek na długi czas. Syta potrawa w wykonaniu Danuty Martyniuk wychodzi rewelacyjnie. To wszystko dzięki pewnej kulinarnej tajemnicy.

Danuta Martyniuk to żona znanego wszystkim króla disco-polo Zenona Martyniuka. Jakiś czas temu w programie "Pytanie na śniadanie" pokazała przepis na rewelacyjny barszcz ukraiński. Jak sama wspomniała przekazał go jej znajomy pochodzący z Ukrainy. Receptura jest oryginalna, a do tego skrywa pewien sekret. Jest nim odpowiedni bulion, a także ocet. Bulion powinien być przygotowany z połączenia warzyw, mięsa wołowego i drobiowego. Taka mieszanka pogłębia smak zupy. Natomiast ocet dodany do smażonych warzyw sprawi, że będą szybciej miękkie.

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk

Składniki

  • włoszczyzna,
  • korpus kurzy,
  • 100 g chudego szpondra,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 4 buraki,
  • 400 g ugotowanej białej fasoli,
  • 4 ziemniaki,
  • pół główki białek kapusty,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 ml kwaśnej śmietany,
  • świeża pietruszka,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 l wody.

Sposób przygotowywania

  1. Do garnka wlej wodę, a następnie umieść w niej szponder, żeberko wędzone i korpus z kurczaka. Dodaj do niego również włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
  2. Na patelnię wylej olej i podsmaż na nim pokrojoną w cienkie plastry marchewkę i buraka. Do tego dodaj ocet i smaż przez około 15 minut.
  3. Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię cebule i dopraw wszystko solą i pieprzem.
  4. W oddzielnym garnuszku wymieszaj mały koncentrat pomidorowy z trzema łyżkami wody. Dodaj cukier i wszystko wymieszaj do rozpuszczenia.
  5. Gdy warzywa się podsmażą, dodaj do nich wymieszany koncentrat.
  6. Fasolę białą ugotuj, kapustę posiekaj. Kapustę umieść w wywarze i gotuj przez około 30 minut.
  7. Po tym czasie do garnka dodaj warzywa wymieszane z koncentratem oraz fasolę. Wszystko razem gotuj przez następne 45 minut.
  8. Podawaj na ciepło z posiekaną pietruszką i łyżeczką śmietanki.
Więcej o: