Dobre mielone, czyli pomysł na prawdziwie polski obiad. Tomasz Strzelczyk wybiera mięso z indyka

Dobre mielone to jedno z fundamentalnych dań kuchni polskiej. Można je łączyć z różnymi rodzajami surówek i klusek. Poza tym będą świetne do domowych burgerów. Jak zrobić tę tradycyjną potrawę? Podajemy przepis.

Kotlety mielone to jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Pasują do różnych sałatek i surówek. Jak zrobić to tradycyjne danie? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Podajemy klasyczny przepis, z którym wyjdą fenomenalnie smaczne.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Dobre mielone - przepis na tradycyjny, domowy obiad

Kotlety mielone można przyrządzać z różnych rodzajów mięs, np. z łopatki czy szynki wieprzowej, z udźca cielęcego lub mielonego mięsa z indyka. 

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka do namoczenia bułki,
  • mała cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

W dobrych mielonych najważniejszym składnikiem oprócz mięsa jest bułka

Dzięki dodaniu namoczonej bułki w mleku kotlety uzyskają odpowiednią soczystość i będą wyjątkowo smaczne.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
  2. Zalej bułkę podgrzanym mlekiem i pozostaw do namoczenia na około kwadrans.
  3. Przygotuj mielone mięso. Włóż je do większej miski, dodaj cebulę, jajko, ostudzoną, namoczoną bułkę, sól i pieprz do smaku.
  4. Wymieszaj całość i wyrabiaj mięso rękami do momentu aż nie będzie przywierało do dłoni i uzyska odpowiednią elastyczność. Najlepiej jest wyrabiać mięso co najmniej kilka minut.
  5. Z wyrobionego mięsa z cebulą formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  6. Przygotowane kotlety kładź na rozgrzaną patelnię. 
  7. Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron aż uzyskają złoty kolor.
  8. Pod koniec smażenia kotlety można przykryć pokrywką i lekko poddusić.

Smacznego!

Inny przepis na dobre mielone z indyka prezentuje znany youtuber 

Jak zrobić mielone z indyka? Oto prosty przepis Tomasza Strzelczyka.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.