Kotlety mielone to jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Pasują do różnych sałatek i surówek. Jak zrobić to tradycyjne danie? Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Podajemy klasyczny przepis, z którym wyjdą fenomenalnie smaczne.
Zobacz wideo
Zupa dahl z soczewicy z dynią
Dobre mielone - przepis na tradycyjny, domowy obiad
Kotlety mielone można przyrządzać z różnych rodzajów mięs, np. z łopatki czy szynki wieprzowej, z udźca cielęcego lub mielonego mięsa z indyka.
Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego,
- czerstwa bułka,
- pół szklanki mleka do namoczenia bułki,
- mała cebula,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
W dobrych mielonych najważniejszym składnikiem oprócz mięsa jest bułka
Dzięki dodaniu namoczonej bułki w mleku kotlety uzyskają odpowiednią soczystość i będą wyjątkowo smaczne.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
- Zalej bułkę podgrzanym mlekiem i pozostaw do namoczenia na około kwadrans.
- Przygotuj mielone mięso. Włóż je do większej miski, dodaj cebulę, jajko, ostudzoną, namoczoną bułkę, sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj całość i wyrabiaj mięso rękami do momentu aż nie będzie przywierało do dłoni i uzyska odpowiednią elastyczność. Najlepiej jest wyrabiać mięso co najmniej kilka minut.
- Z wyrobionego mięsa z cebulą formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej.
- Przygotowane kotlety kładź na rozgrzaną patelnię.
- Smaż kotlety przez kilka minut z obu stron aż uzyskają złoty kolor.
- Pod koniec smażenia kotlety można przykryć pokrywką i lekko poddusić.
Smacznego!
Inny przepis na dobre mielone z indyka prezentuje znany youtuber
Jak zrobić mielone z indyka? Oto prosty przepis Tomasza Strzelczyka.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl