Racuchy z jabłkami to doskonałe rozwiązanie na szybki obiad. Zasmakują każdemu, kto lubi słodkie dania z owocami. Usmażone placki będą bardzo lekkie o delikatnej konsystencji. Jak przygotować takie rarytasy? To naprawdę proste - przedstawiamy łatwy przepis na klasyczne danie kuchni polskiej.
Zobacz wideo
Zupa dahl z soczewicy z dynią
Racuchy z jabłkami - przepis na przepyszny, słodki obiad
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- trzy jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- trzy jabłka,
- łyżka cukru pudru.
Racuchy są bardzo proste w wykonaniu. Przygotujesz je w dziesięć minut
Jak zrobić racuchy? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, nakładać masę partiami na rozgrzaną patelnię i gotowe!
Przygotowanie:
- Pokrój lub zetrzyj jabłka na większych oczkach.
- Przesiej do miski mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodaj jajka i mleko. Zmiksuj całość na małych obrotach aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
- Na koniec dodaj jabłka.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż racuchy. Nakładaj je łyżką na patelnię. Kiedy się zarumienią, obracaj na drugą stronę. Smaż do momentu, kiedy będą miały złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
Jak podawać racuchy z jabłkami? Najlepiej oprószone cukrem pudrem
Racuchy można serwować na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem. Smakują równie dobrze z dodatkiem miodu i innych owoców, np. jagód. Poza tym można jeść je z dżemem, konfiturami i z kremem orzechowym.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl