Racuchy z jabłkami. Wyjdą puszyste i delikatne. Zrobisz je w zaledwie dziesięć minut

Racuchy z jabłkami będą idealnym pomysłem na szybki, słodki obiad, podwieczorek lub kolację. Są bardzo proste w wykonaniu i znikają z talerzy w okamgnieniu. Co zrobić, aby były naprawdę puszyste? Przedstawiamy najlepszy przepis.

Racuchy z jabłkami to doskonałe rozwiązanie na szybki obiad. Zasmakują każdemu, kto lubi słodkie dania z owocami. Usmażone placki będą bardzo lekkie o delikatnej konsystencji. Jak przygotować takie rarytasy? To naprawdę proste - przedstawiamy łatwy przepis na klasyczne danie kuchni polskiej.  

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Racuchy z jabłkami - przepis na przepyszny, słodki obiad

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • trzy jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • trzy jabłka,
  • łyżka cukru pudru.

Racuchy są bardzo proste w wykonaniu. Przygotujesz je w dziesięć minut

Jak zrobić racuchy? Wystarczy połączyć wszystkie składniki, nakładać masę partiami na rozgrzaną patelnię i gotowe! 

Przygotowanie:

  1. Pokrój lub zetrzyj jabłka na większych oczkach.
  2. Przesiej do miski mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. 
  3. Dodaj jajka i mleko. Zmiksuj całość na małych obrotach aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję.
  4. Na koniec dodaj jabłka.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż racuchy. Nakładaj je łyżką na patelnię. Kiedy się zarumienią, obracaj na drugą stronę. Smaż do momentu, kiedy będą miały złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Jak podawać racuchy z jabłkami? Najlepiej oprószone cukrem pudrem

Racuchy można serwować na wiele różnych sposobów. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem. Smakują równie dobrze z dodatkiem miodu i innych owoców, np. jagód. Poza tym można jeść je z dżemem, konfiturami i z kremem orzechowym. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.