Łosoś hodowlany czy dziki - którą rybę powinniśmy wybrać? Okazuje się, że różnica jest ogromna

Łosoś hodowlany czy dziki? Okazuje się, że Polacy wyjątkowo przepadają za tą rybą. Aż 70 proc. deklaruje, że kupuje łososia, doceniając jego smak, kolor oraz wartości odżywcze. Którą rybę - hodowlaną czy dziką, powinniśmy jednak wybierać? Okazuje się, że różnica jest ogromna.

Z raportu organizacji MSC Polska wynika, że najpopularniejszy jest łosoś wędzony, tuż po nim świeży (z lady lub pakowany), a następnie pasta z łososiem. Łososia chętnie spożywamy również w postaci pieczonej, smażonej, z grilla, oraz w surowej.

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Łosoś hodowlany czy dziki - którą rybę powinniśmy wybrać? Ekspert odpowiada

Dietetyczka oraz biotechnolożka Natalia Heinrich wskazała, jakiego łososia powinniśmy wybierać. Wskazuje, że łosoś hodowlany i dziki mają różne wartości odżywcze. Dziki zawiera mniej tłuszczu, przez co jest mniej kaloryczny. Jego mięso zawiera również duże ilości barwnika astaksantyny - naturalnego antyoksydantu, a także pożądane proporcje kwasów Omega-3 do Omega-6. Ma również trzykrotnie większą od łososia hodowlanego zawartość witaminy D i witamin z grupy B, których organizm potrzebuje do wytwarzania energii, kontrolowania stanów zapalnych oraz ochrony zdrowia serca i mózgu. Ma też więcej minerałów - m.in. wapnia i żelaza.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jakiego łososia chcą konsumenci? Wybór jest prosty

Większość konsumentów zdaje sobie sprawę z różnic między łososiem dzikim a hodowlanym, co przekłada się na ich preferencje zakupowe. Z raportu wynika, że blisko 50 proc. ankietowanych, chciałoby kupować dzikiego łososia, postrzegając go jako rybę zdrowszą i lepszą w smaku, a także doceniając to, że żyje i odżywia się w naturalnym środowisku.

Łosoś dziki jest jednak trudniejszy do zdobycia w sklepach. Należy szukać go pod nazwami - "dziki", "pacyficzny" lub "alaskański".  Z kolei łosoś hodowlany to łosoś "atlantycki", "norweski" czy "jurajski".  Warto również zwrócić uwagę na certyfikaty. Zielony symbol ASC oznacza produkty z łososia z ekologicznych hodowli. Niebieskie logo MSC wskazuje natomiast dzikiego łososia, pochodzącego ze zrównoważonych połowów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.