Kożuch z mleka - trauma z dzieciństwa? Już nie! Oto co robią z nim najlepsi kucharze

Gotowanie mleka wiąże się zazwyczaj z powstaniem nie przez wszystkich lubianego kożucha. Wbrew pozorom można go używać w kuchni do wielu różnych potraw. Przedstawiamy kilka pomysłów na to, jak go wykorzystać.

Kożuch z mleka dla niektórych do tej pory jest traumą z dzieciństwa. Są jednak osoby, które zjadają go ze smakiem. Co zrobić, kiedy pojawi się na gotującym się mleku? Najlepiej go nie wyrzucać, ale przyrządzić z nim wyrafinowane dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie kożuchów z mleka.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Znani kucharze wykorzystują kożuchy z mleka do ryb

Podobno Wojciech Amaro dodaje kożuchy z mleka do potraw z ryb, np. do śledzia w śmietanie czy wędzonego łososia. 

Kolejny mistrz kulinarny, który podaje dania z kożuchem, to Aleksander Baron. Kucharz dodaje kożuch z mleka do dorsza z szafranem i polędwicy wołowej.

Tosty z kożuchem, czyli pomysł na ekstrawaganckie śniadanie  

Jak zrobić tosty z kożuchem? Wystarczy położyć na pieczywie, doprawić i zapiec. Jego smak jest naprawdę dobry. Istnieje również ich słodka wersja - z cukrem albo miodem. Do tych ostatnich warto dodać odrobinę cynamonu.

Przepis na ciasteczka z kożuchem z mleka. Przełam traumę z dzieciństwa

Ten przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu, dlatego można go robić również z dziećmi. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Składniki:

  • szklanka kożuchów z mleka,
  • dwie szklanki mąki krupczatki,
  • pół kostki masła,
  • jajko do posmarowania ciastek,
  • odrobina cukru do posypania ciastek.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj kożuchy z mąką i masłem. Wyrabiaj z nich ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę.
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je. Wykrawaj okrągłe ciastka.
  3. Roztrzep jajko i posmaruj nim przygotowane ciastka.
  4. Posyp je cukrem. 
  5. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około dziesięć minut do momentu aż ciastka będą miały złocisty kolor.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: