Kożuch z mleka dla niektórych do tej pory jest traumą z dzieciństwa. Są jednak osoby, które zjadają go ze smakiem. Co zrobić, kiedy pojawi się na gotującym się mleku? Najlepiej go nie wyrzucać, ale przyrządzić z nim wyrafinowane dania. Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie kożuchów z mleka.
Podobno Wojciech Amaro dodaje kożuchy z mleka do potraw z ryb, np. do śledzia w śmietanie czy wędzonego łososia.
Kolejny mistrz kulinarny, który podaje dania z kożuchem, to Aleksander Baron. Kucharz dodaje kożuch z mleka do dorsza z szafranem i polędwicy wołowej.
Jak zrobić tosty z kożuchem? Wystarczy położyć na pieczywie, doprawić i zapiec. Jego smak jest naprawdę dobry. Istnieje również ich słodka wersja - z cukrem albo miodem. Do tych ostatnich warto dodać odrobinę cynamonu.
Ten przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu, dlatego można go robić również z dziećmi. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl