Koktajl z awokado to tylko jedna z wielu możliwości wykorzystania tego wyjątkowego produktu. Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców, posiadających szerokie właściwości prozdrowotne. Naturalnie występuje na terenach Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie nie ma większego problemu z jego dostępnością w naszym kraju. Awokado znane jest także ze względu na to, że jest owocem kalorycznym: w 100 gramach zawiera aż 160 kalorii! Nie zmienia to jednak faktu, że jest ono skarbnicą jeśli chodzi o zawartość:
Spożywanie awokado przynosi mnóstwo korzyści dla organizmu, m.in. wspiera pracę serca, pomaga utrzymać sprawność mózgu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.
Wiele osób zastanawia się czym tak naprawdę jest awokado: owocem czy warzywem? Tu odpowiedź jest jednoznaczna - awokado jest owocem, zawierającym mnóstwo pozytywnych substancji odżywczych.
Awokado ma niespotykane właściwości odżywcze. Jednakże wiele osób niechętnie po niego sięga, nie do końca będąc pewnym co do jego smaku i tego jak je przyrządzić. Awokado samo w sobie ma smak nietypowy, kremowy, lecz w połączeniu z dodatkami uzyskujemy bardzo zdrowy posiłek. To owoc idealny do przygotowania zdrowych koktajli, gdyż nie dominuje smakiem, ale idealnie nadaje gładką konsystencję.
Przepisy z awokado znaleźć można w większości książek kucharskich, ale także na blogach czy forach internetowych. Awokado cieszy się coraz większą popularnością, jest łatwo dostępne i stanowi dobre źródło wielu cennych substancji.
Chcąc przygotować najprostszy prosty koktajl z awokado, wystarczy zmiksować ten owoc z bananem i odrobiną soku pomarańczowego. Przepisy na koktajle z blendera są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nawet jeśli się spieszymy, możemy przygotować je w kilka minut. Jeśli szukamy bardziej wyszukanych smaków, dodajmy do awokado inne owoce czy warzywa, o bardziej charakterystycznych aromatach. W sezonie warto sięgnąć po maliny czy borówki, które bardzo dobrze komponują się z awokado.
Smoothie w 5 minut
Składniki: jedno dojrzałe awokado, słodkie jabłko, garść jarmużu, 1,5 szklanki soku jabłkowego, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki. Wydrążamy miąższ i wrzucamy do blendera. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i dodajemy do awokado. Jarmuż siekamy. Dolewamy sok jabłkowy i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanki.
Koktajl z awokado i kiwi
Składniki: dojrzałe awokado, kiwi, dojrzały banan, sok z połówki cytryny, 200 g jogurtu naturalnego
Obrane owoce kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z cytryny i jogurt. Blendujemy i gotowe.
Koktajl z awokado, kakao i migdałów
Składniki: dojrzałe awokado, łyżeczka ciemnego kakao, szklanka napoju migdałowego, posiekane migdały
Przygotowanie: Awokado blendujemy z kakao i napojem migdałowym. Całość posypujemy posiekanymi migdałami.
Zobacz też: Jak kupić dobre awokado? Jest kilka sposobów, by wybrać odpowiednio dojrzałe jeszcze w sklepie