Ciasto na pierogi z mlekiem było tak naprawdę pierwszym przepisem jaki, poznałam. Zawsze przed świętami razem z babcią i mamą zamykałyśmy się w kuchni na długie godziny, by robić pierogi z 5 kg mąki. Do dziś pamiętam żółty rondelek, który stał na starej kuchence i służył tylko i wyłącznie do gotowania mleka. To właśnie z mleka i mąki babcia robiła ciasto na pierogi i jako mała dziewczyna byłam pewna, że to jedyny słuszny sposób. Okazało się jednak, że większość ludzi robi ciasto na pierogi z wodą, dlatego chętnie zdradzę wam przepis, który stosują nie tylko starsze panie z Mazowsza, ale także Karol Okrasa. Takie ciasto jest gładkie i delikatne jak "pupa niemowlaka".
Ciasto na pierogi z mlekiem - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, typ 500 będzie idealny
- 150 ml gorącego mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę.
- Do rondelka wlej mleko i dodaj masło. Następnie podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Mleko nie musi wrzeć.
- Do mąki stopniowo wlewaj mleko z masłem i zacznij mieszać, najpierw łyżką, potem dłońmi. Zagniataj ciasto energicznymi ruchami i kiedy będzie już gładkie i elastyczne, podziel je kilka części. Każdą z nich owiń folią i odłóż na kilkanaście minut w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
- Kiedy ciasto odpocznie i się schłodzi, wyjmij je na stolnice lekko oprószoną mąką i zacznij wałkować. Każdy z kawałków rozwałkuj na możliwie cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka.
- Na każde kółko połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku ok. 2-4 minut, w zależności od rodzaju farszu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.