Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę. Prawdziwy smak uzyskasz, gotując ją na tym mięsie

Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup polskiej tradycji kulinarnej. Smakuje najlepiej ugotowana na żeberkach wieprzowych. Jak ją przyrządzić, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealna.

Kapuśniak można gotować na wiele sposobów. Podajemy przepis na zupę przyrządzoną na żeberkach wieprzowych - dzięki nim uzyskamy prawdziwy, bogaty aromat. Talerz kapuśniaku z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto go jeść jesienią i zimą. 

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę na żeberkach

Składniki:

  • pół kilograma żeberek wieprzowych,
  • pół kilograma kapusty kiszonej,
  • dwie marchwie,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cztery ziemniaki,
  • duża cebula,
  • dwie łyżki masła,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • sól do smaku.

Wykonanie kapuśniaku zajmie ci około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Umyj żeberka, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
  2. Dodaj do żeberek umyte i obrane warzywa - marchew, seler, i pietruszkę. Następnie wrzuć przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Całość powinna gotować się przez około godzinę.
  3. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj przez następne kilkanaście minut.
  4. W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Przesiekaj ją nożem.
  5. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na dużej patelni. Dodaj do niej kapustę. Przypraw całość kminkiem i duś kilka minut co jakiś czas mieszając.
  6. Do zupy dodaj kapustę z cebulą i przyprawami i wymieszaj całość.
  7. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Z czym podawać kapuśniak? Najlepiej z grzankami albo ziemniakami

Kapuśniak najczęściej podaje się z chlebem, gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Zupę można też zagęścić zasmażką. Do kapuśniaku podczas gotowania można dodać pomidory - dodadzą zupie koloru i aromatu.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.