-
Haps
-
Jak przygotować
- Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę. Prawdziwy smak uzyskasz, gotując ją na tym mięsie
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę. Prawdziwy smak uzyskasz, gotując ją na tym mięsie
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup polskiej tradycji kulinarnej. Smakuje najlepiej ugotowana na żeberkach wieprzowych. Jak ją przyrządzić, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealna.
Kapuśniak można gotować na wiele sposobów. Podajemy przepis na zupę przyrządzoną na żeberkach wieprzowych - dzięki nim uzyskamy prawdziwy, bogaty aromat. Talerz kapuśniaku z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto go jeść jesienią i zimą.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę na żeberkach
Składniki:
- pół kilograma żeberek wieprzowych,
- pół kilograma kapusty kiszonej,
- dwie marchwie,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- cztery ziemniaki,
- duża cebula,
- dwie łyżki masła,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren pieprzu,
- płaska łyżeczka mielonego kminku,
- sól do smaku.
Wykonanie kapuśniaku zajmie ci około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Umyj żeberka, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
- Dodaj do żeberek umyte i obrane warzywa - marchew, seler, i pietruszkę. Następnie wrzuć przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Całość powinna gotować się przez około godzinę.
- Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj przez następne kilkanaście minut.
- W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Przesiekaj ją nożem.
- Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na dużej patelni. Dodaj do niej kapustę. Przypraw całość kminkiem i duś kilka minut co jakiś czas mieszając.
- Do zupy dodaj kapustę z cebulą i przyprawami i wymieszaj całość.
- Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Z czym podawać kapuśniak? Najlepiej z grzankami albo ziemniakami
Kapuśniak najczęściej podaje się z chlebem, gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Zupę można też zagęścić zasmażką. Do kapuśniaku podczas gotowania można dodać pomidory - dodadzą zupie koloru i aromatu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl