Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup polskiej tradycji kulinarnej. Smakuje najlepiej ugotowana na żeberkach wieprzowych. Jak ją przyrządzić, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealna.
Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kapuśniak można gotować na wiele sposobów. Podajemy przepis na zupę przyrządzoną na żeberkach wieprzowych - dzięki nim uzyskamy prawdziwy, bogaty aromat. Talerz kapuśniaku z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto go jeść jesienią i zimą.
REKLAMA
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę na żeberkach
Składniki:
pół kilograma żeberek wieprzowych,
pół kilograma kapusty kiszonej,
dwie marchwie,
pietruszka,
kawałek selera,
cztery ziemniaki,
duża cebula,
dwie łyżki masła,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
kilka ziaren pieprzu,
płaska łyżeczka mielonego kminku,
sól do smaku.
Wykonanie kapuśniaku zajmie ci około półtorej godziny
Przygotowanie:
Umyj żeberka, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
Dodaj do żeberek umyte i obrane warzywa - marchew, seler, i pietruszkę. Następnie wrzuć przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Całość powinna gotować się przez około godzinę.
Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, wrzuć do garnka i gotuj przez następne kilkanaście minut.
W międzyczasie przygotuj kapustę kiszoną. Przesiekaj ją nożem.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle na dużej patelni. Dodaj do niej kapustę. Przypraw całość kminkiem i duś kilka minut co jakiś czas mieszając.
Do zupy dodaj kapustę z cebulą i przyprawami i wymieszaj całość.
Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Z czym podawać kapuśniak? Najlepiej z grzankami albo ziemniakami
Kapuśniak najczęściej podaje się z chlebem, gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Zupę można też zagęścić zasmażką. Do kapuśniaku podczas gotowania można dodać pomidory - dodadzą zupie koloru i aromatu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl