Mandarynki to owoce, które pojawiają się jesienią w polskich sklepach, ale chyba najbardziej kojarzą się z grudniem i Bożym Narodzeniem. Czym kierować się przy ich wyborze? Istnieje kilka sposobów, dzięki którym kupicie najlepsze mandarynki. Warto zwracać uwagę przede wszystkim na kolor, wagę i skórkę.
Na owocach nie powinno być żadnych uszkodzeń, przez które mandarynki mogą szybciej dojrzewać i w których może pojawić się pleśń oraz inne drobnoustroje. Poza tym skórka powinna mieć intensywną, jednolitą barwę. Jeżeli trafiły wam się za miękkie lub za suche owoce, może to oznaczać, że warunki przechowywania i transportu były nieodpowiednie. Świeżość mandarynki można sprawdzić, naciskając na skórkę. Jeżeli mocno się odkształca, to znaczy, że owoc jest dojrzały i należy go jak najszybciej zjeść. Jeżeli z kolei skórka jest twarda, można cytrusy przechowywać dłużej.
Najsłodsze owoce mają intensywnie pomarańczowy kolor. Blade sztuki będą niedojrzałe i niesmaczne.
Kolejną ważną cechą jest grubość skórki. Owoce o cienkiej skórce prawdopodobnie będą suche i będą się bardzo trudno obierały. Nie zawsze jednak powinno nas to zniechęcać. Gdy skórka mocno przylega do miąższu i trudno ją zdjąć, może to po prostu oznaczać taką odmianę owocu i nie musi świadczyć o jego gorszej jakości.
Producenci skupiają się teraz na tym, żeby cytrusy, szczególnie mandarynki, miały jak najcieńszą skórkę, by masę owocu w większości stanowił miąższ
Gruba skórka też może być pułapką. Może się bowiem okazać, że miąższ w środku zaczął już wysychać, a my nie rozpoznamy, że tak się stało. - Najczęściej dzieje się tak, gdy owoc był długo w transporcie i stracił dużo wody - mówił dr inż. Kruszewski.
Smaczne, soczyste mandarynki będą małe lub średnie, dlatego lepiej wybierać takie owoce. Duże będą miały mniej intensywny smak. Inną istotną cechą jest waga mandarynki - dojrzały owoc powinien być dość ciężki. Taka informacja mówi o odpowiedniej soczystości owocu.
Mandarynki świetnie nadają się do przyrządzenia dżemu. Doskonale sprawdzają się w deserach, ciastach i rozgrzewających napojach korzennych. Poza tym mandarynki dodaje się często do sałatek i serników na zimno. Te owoce zawierają bardzo duże ilości witamin A, E oraz witamin z grupy B, dlatego dobrze jest włączyć je do jesiennej i zimowej diety.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl