Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Przystawki na święta Bożego Narodzenia to ważna część świątecznego menu. Świąteczne "małe co nie co" sprawdzi się w przypadku małego głodu w czasie oczekiwania na dania główne. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.

Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie - roladki z szynki

Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie nie muszą być czasochłonne, aby były wyjątkowe. Takim przykładem są roladki z szynki. Dodatek przypraw, majonezu i przede wszystkim wysokiej klasy szynki to prosty sposób na to, aby zrobić efektowną przekąskę. Poniżej podpowiadamy, jak je wykonać:

Składniki:

  • szynka w plastrach
  • 200 g sera białego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 posiekany koper
  • 1 posiekany szczypior
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy

Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkamiRoladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkami Fot. Shutterstock/ zoryanchik

Wykonanie:

  1. Włóż do miski biały ser. Wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny. Dołóż przyprawy.
  2. Umyj i posiekaj koper oraz szczypior.
  3. Dołóż do sera. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
  4. Zawiń farsz w plastry szynki. Pokrój na mini roladki.
  5. Tak przygotowane roladki włóż do lodówki, aby się schłodziły.

Makowiec. Makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością. Zdjęcie ilustracyjne Makowiec - przepis na najprostsze ciasto świąteczne, bez którego nie ma Wigilii

Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia? Sałatkę z selera podano do stołu!

Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia będą najlepsze? Doskonale sprawdzą się tutaj sałatki! Są szybkie, a przy tym naprawdę smaczne. Jeżeli nasi gości poczują "mały głód" sałatka załatwi sprawę! Poniżej przepis na sałatkę z selera i szynki:

Sałatka selerowa z szynką:

Składniki:

  • 1 słoik selera
  • około 200-300 g szynki
  • około szklanki sera żółtego
  • 1 puszka ananasa
  • majonez
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiemSałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiem Fot. Shutterstock

Wykonanie: 

  1. Wyciągnij seler ze słoika. Odcedź z soku. Pokrój
  2. Ser zetrzyj na tarce
  3. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Połącz wszystkie składniki. Dopraw, dodaj majonez. Wymieszaj.
  5. Natkę umyj i posiekaj. Posyp nią sałatkę.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Jakie przystawki na Boże Narodzenie - czas na rybę!

Jakie przystawki na Boże Narodzenie? Święta to świetna okazja, aby przygotować rybę po grecku. Sprawdź poniżej, jak ją wykonać:

Składniki:

  • około 900 g białej ryby
  • pół kg marchewki
  • około 200 g pietruszki
  • około 150 g selera
  • 1-2 cebule
  • biała część pora
  • około 3-4 szklanek wrzącej wody
  • 1 mały koncentrat
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodka, ostra papryka, bazylia, oregano,
  • olej roślinny
  • natka pietruszki
  • wrząca woda do gotowania
  • mąka

Ryba po greckuRyba po grecku Kinek00 /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Rybę dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Doprawić przyprawami.
  4. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz cebuli i pora). Przełożyć do garnka.
  5. Zalać wrzątkiem, posolić. Dodać przyprawy. Gotować przez około 20 minut.
  6. Rybę usmażyć na patelni. Wcześniej obtoczyć ją w mące.
  7. Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wywaru i ułożyć na patelni. Dołożyć posiekaną cebulę i pora. Doprawić do smaku. Gorące warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym na rybie.
  8. Na koniec udekorować natką pietruszki.

Ważna wskazówka: Rybę należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Wówczas potrawa będzie lepsza.

Przepis na keks Ewy Wachowicz. Zdjęcie ilustracyjne Przepis na keks Ewy Wachowicz. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przystawki na święta Bożego Narodzenia. Sałatka śledziowa - na raz, dwa, trzy!

Sałatka śledziowa to kolejna propozycja szybkiej przystawki na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości filetów śledziowych
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • 2-3 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 cebula

Składniki na sos:

  • majonez
  • musztarda
  • pieprz, sól

Sałatka śledziowaSałatka śledziowa Fot. Shutterstock, lisa-skvo

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Pokrój cebulę na drobno.
  3. Ogórki odsącz i pokrój.
  4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Groszek odcedź.
  6. Jajka pokrój w kostkę.
  7. Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
  8. Filety pokrój w kostkę. Dołóż do miski.
  9. Przygotuj sos. Wymieszaj składniki. Dołóż do sałatki.
  10. Tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki, aby się schłodziła.

Zobacz też: Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?

Więcej o: