Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie - roladki z szynki
Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie nie muszą być czasochłonne, aby były wyjątkowe. Takim przykładem są roladki z szynki. Dodatek przypraw, majonezu i przede wszystkim wysokiej klasy szynki to prosty sposób na to, aby zrobić efektowną przekąskę. Poniżej podpowiadamy, jak je wykonać:
Składniki:
- szynka w plastrach
- 200 g sera białego
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- 1 posiekany koper
- 1 posiekany szczypior
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkami Fot. Shutterstock/ zoryanchik
Wykonanie:
- Włóż do miski biały ser. Wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny. Dołóż przyprawy.
- Umyj i posiekaj koper oraz szczypior.
- Dołóż do sera. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
- Zawiń farsz w plastry szynki. Pokrój na mini roladki.
- Tak przygotowane roladki włóż do lodówki, aby się schłodziły.
Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia? Sałatkę z selera podano do stołu!
Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia będą najlepsze? Doskonale sprawdzą się tutaj sałatki! Są szybkie, a przy tym naprawdę smaczne. Jeżeli nasi gości poczują "mały głód" sałatka załatwi sprawę! Poniżej przepis na sałatkę z selera i szynki:
Sałatka selerowa z szynką:
Składniki:
- 1 słoik selera
- około 200-300 g szynki
- około szklanki sera żółtego
- 1 puszka ananasa
- majonez
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiem Fot. Shutterstock
Wykonanie:
- Wyciągnij seler ze słoika. Odcedź z soku. Pokrój
- Ser zetrzyj na tarce
- Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
- Połącz wszystkie składniki. Dopraw, dodaj majonez. Wymieszaj.
- Natkę umyj i posiekaj. Posyp nią sałatkę.
Zobacz wideo
Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Jakie przystawki na Boże Narodzenie - czas na rybę!
Jakie przystawki na Boże Narodzenie? Święta to świetna okazja, aby przygotować rybę po grecku. Sprawdź poniżej, jak ją wykonać:
Składniki:
- około 900 g białej ryby
- pół kg marchewki
- około 200 g pietruszki
- około 150 g selera
- 1-2 cebule
- biała część pora
- około 3-4 szklanek wrzącej wody
- 1 mały koncentrat
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodka, ostra papryka, bazylia, oregano,
- olej roślinny
- natka pietruszki
- wrząca woda do gotowania
- mąka
Ryba po grecku Kinek00 /Shutterstock
Wykonanie:
- Rybę dokładnie umyć i osuszyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki.
- Doprawić przyprawami.
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz cebuli i pora). Przełożyć do garnka.
- Zalać wrzątkiem, posolić. Dodać przyprawy. Gotować przez około 20 minut.
- Rybę usmażyć na patelni. Wcześniej obtoczyć ją w mące.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wywaru i ułożyć na patelni. Dołożyć posiekaną cebulę i pora. Doprawić do smaku. Gorące warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym na rybie.
- Na koniec udekorować natką pietruszki.
Ważna wskazówka: Rybę należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Wówczas potrawa będzie lepsza.
Przystawki na święta Bożego Narodzenia. Sałatka śledziowa - na raz, dwa, trzy!
Sałatka śledziowa to kolejna propozycja szybkiej przystawki na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 400 g dobrej jakości filetów śledziowych
- 6 jajek
- sól, pieprz
- 2-3 jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 1 puszka groszku zielonego
- 4 łyżki majonezu
- 1 cebula
Składniki na sos:
- majonez
- musztarda
- pieprz, sól
Sałatka śledziowa Fot. Shutterstock, lisa-skvo
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo. Pozostaw do wystudzenia.
- Pokrój cebulę na drobno.
- Ogórki odsącz i pokrój.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Groszek odcedź.
- Jajka pokrój w kostkę.
- Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
- Filety pokrój w kostkę. Dołóż do miski.
- Przygotuj sos. Wymieszaj składniki. Dołóż do sałatki.
- Tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki, aby się schłodziła.
Zobacz też: Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?