Przystawki na święta Bożego Narodzenia to ważna część świątecznego menu. Świąteczne "małe co nie co" sprawdzi się w przypadku małego głodu w czasie oczekiwania na dania główne. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.
istock / Pixfly
REKLAMA
REKLAMA
Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie - roladki z szynki
Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie nie muszą być czasochłonne, aby były wyjątkowe. Takim przykładem są roladki z szynki. Dodatek przypraw, majonezu i przede wszystkim wysokiej klasy szynki to prosty sposób na to, aby zrobić efektowną przekąskę. Poniżej podpowiadamy, jak je wykonać:
Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkamiFot. Shutterstock/ zoryanchik
Wykonanie:
Włóż do miski biały ser. Wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny. Dołóż przyprawy.
Umyj i posiekaj koper oraz szczypior.
Dołóż do sera. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
Zawiń farsz w plastry szynki. Pokrój na mini roladki.
Tak przygotowane roladki włóż do lodówki, aby się schłodziły.
Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia? Sałatkę z selera podano do stołu!
Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia będą najlepsze? Doskonale sprawdzą się tutaj sałatki! Są szybkie, a przy tym naprawdę smaczne. Jeżeli nasi gości poczują "mały głód" sałatka załatwi sprawę! Poniżej przepis na sałatkę z selera i szynki:
Sałatka selerowa z szynką:
Składniki:
1 słoik selera
około 200-300 g szynki
około szklanki sera żółtego
1 puszka ananasa
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiemFot. Shutterstock
Wykonanie:
Wyciągnij seler ze słoika. Odcedź z soku. Pokrój
Ser zetrzyj na tarce
Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
Połącz wszystkie składniki. Dopraw, dodaj majonez. Wymieszaj.
Natkę umyj i posiekaj. Posyp nią sałatkę.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową
Jakie przystawki na Boże Narodzenie - czas na rybę!
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz cebuli i pora). Przełożyć do garnka.
Zalać wrzątkiem, posolić. Dodać przyprawy. Gotować przez około 20 minut.
Rybę usmażyć na patelni. Wcześniej obtoczyć ją w mące.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wywaru i ułożyć na patelni. Dołożyć posiekaną cebulę i pora. Doprawić do smaku. Gorące warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym na rybie.
Na koniec udekorować natką pietruszki.
Ważna wskazówka: Rybę należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Wówczas potrawa będzie lepsza.
Przystawki na święta Bożego Narodzenia. Sałatka śledziowa - na raz, dwa, trzy!
Sałatka śledziowa to kolejna propozycja szybkiej przystawki na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
400 g dobrej jakości filetów śledziowych
6 jajek
sól, pieprz
2-3 jabłka
4 ogórki kiszone
1 puszka groszku zielonego
4 łyżki majonezu
1 cebula
Składniki na sos:
majonez
musztarda
pieprz, sól
Sałatka śledziowaFot. Shutterstock, lisa-skvo
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Pozostaw do wystudzenia.
Pokrój cebulę na drobno.
Ogórki odsącz i pokrój.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Groszek odcedź.
Jajka pokrój w kostkę.
Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
Filety pokrój w kostkę. Dołóż do miski.
Przygotuj sos. Wymieszaj składniki. Dołóż do sałatki.
Tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki, aby się schłodziła.