Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Przystawki na święta Bożego Narodzenia to ważna część świątecznego menu. Świąteczne "małe co nie co" sprawdzi się w przypadku małego głodu w czasie oczekiwania na dania główne. Sprawdź koniecznie nasze propozycje.

Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie - roladki z szynki

Świąteczne przystawki na Boże Narodzenie nie muszą być czasochłonne, aby były wyjątkowe. Takim przykładem są roladki z szynki. Dodatek przypraw, majonezu i przede wszystkim wysokiej klasy szynki to prosty sposób na to, aby zrobić efektowną przekąskę. Poniżej podpowiadamy, jak je wykonać:

Składniki:

  • szynka w plastrach
  • 200 g sera białego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 posiekany koper
  • 1 posiekany szczypior
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy

Roladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkamiRoladki z szynką to jedna z najlepszych przekąsek na przyjęcie. Są doskonałe na przystawkę, dobrze smakują z marynowanymi grzybkami lub ogórkami Fot. Shutterstock/ zoryanchik

Wykonanie:

  1. Włóż do miski biały ser. Wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny. Dołóż przyprawy.
  2. Umyj i posiekaj koper oraz szczypior.
  3. Dołóż do sera. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
  4. Zawiń farsz w plastry szynki. Pokrój na mini roladki.
  5. Tak przygotowane roladki włóż do lodówki, aby się schłodziły.

Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia? Sałatkę z selera podano do stołu!

Jakie przystawki na święta Bożego Narodzenia będą najlepsze? Doskonale sprawdzą się tutaj sałatki! Są szybkie, a przy tym naprawdę smaczne. Jeżeli nasi gości poczują "mały głód" sałatka załatwi sprawę! Poniżej przepis na sałatkę z selera i szynki:

Sałatka selerowa z szynką:

Składniki:

  • 1 słoik selera
  • około 200-300 g szynki
  • około szklanki sera żółtego
  • 1 puszka ananasa
  • majonez
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiemSałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i jajkiem Fot. Shutterstock

Wykonanie: 

  1. Wyciągnij seler ze słoika. Odcedź z soku. Pokrój
  2. Ser zetrzyj na tarce
  3. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Połącz wszystkie składniki. Dopraw, dodaj majonez. Wymieszaj.
  5. Natkę umyj i posiekaj. Posyp nią sałatkę.
Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Jakie przystawki na Boże Narodzenie - czas na rybę!

Jakie przystawki na Boże Narodzenie? Święta to świetna okazja, aby przygotować rybę po grecku. Sprawdź poniżej, jak ją wykonać:

Składniki:

  • około 900 g białej ryby
  • pół kg marchewki
  • około 200 g pietruszki
  • około 150 g selera
  • 1-2 cebule
  • biała część pora
  • około 3-4 szklanek wrzącej wody
  • 1 mały koncentrat
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodka, ostra papryka, bazylia, oregano,
  • olej roślinny
  • natka pietruszki
  • wrząca woda do gotowania
  • mąka

Ryba po greckuRyba po grecku Kinek00 /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Rybę dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Doprawić przyprawami.
  4. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz cebuli i pora). Przełożyć do garnka.
  5. Zalać wrzątkiem, posolić. Dodać przyprawy. Gotować przez około 20 minut.
  6. Rybę usmażyć na patelni. Wcześniej obtoczyć ją w mące.
  7. Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wywaru i ułożyć na patelni. Dołożyć posiekaną cebulę i pora. Doprawić do smaku. Gorące warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym na rybie.
  8. Na koniec udekorować natką pietruszki.

Ważna wskazówka: Rybę należy przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Wówczas potrawa będzie lepsza.

Przystawki na święta Bożego Narodzenia. Sałatka śledziowa - na raz, dwa, trzy!

Sałatka śledziowa to kolejna propozycja szybkiej przystawki na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości filetów śledziowych
  • 6 jajek
  • sól, pieprz
  • 2-3 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 cebula

Składniki na sos:

  • majonez
  • musztarda
  • pieprz, sól

Sałatka śledziowaSałatka śledziowa Fot. Shutterstock, lisa-skvo

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Pokrój cebulę na drobno.
  3. Ogórki odsącz i pokrój.
  4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Groszek odcedź.
  6. Jajka pokrój w kostkę.
  7. Połącz wszystkie składniki. Dopraw do smaku.
  8. Filety pokrój w kostkę. Dołóż do miski.
  9. Przygotuj sos. Wymieszaj składniki. Dołóż do sałatki.
  10. Tak przygotowaną potrawę włóż do lodówki, aby się schłodziła.

Zobacz też: Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.