Barszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na staropolską zupę

Barszcz królewski to rodzaj zupy, którą przyrządza się w Polsce od wieków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw uzyskuje wyjątkowo głęboki aromat. Taki barszcz rozgrzeje i doda energii jesienią i zimą. Podajemy prosty przepis.

Barszcz królewski to jedno z dań, które obok rosołu, od dawna gości na polskich stołach. Aby wyszedł doskonale aromatyczny, dodaje się do niego lubczyk, tymianek i wywar z suszonych grzybów. Jak przyrządzić idealny barszcz? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie wyśmienity.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na barszcz królewski. Będą potrzebne buraki, grzyby i przyprawy

Składniki:

  • cztery buraki,
  • litr rosołu z mięsa wołowego,
  • kilka sztuk suszonych grzybów,
  • kromka chleba razowego,
  • dwa żółtka,
  • mała garść rodzynek
  • cytryna,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka lubczyku,
  • dwa liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • płaska łyżeczka tymianku.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, obierz, pokrój w plasterki i ugotuj w części rosołu. 
  2. Przygotuj grzyby. Ugotuj je w wodzie w osobnym garnku.
  3. Kiedy buraki będą miękkie, dodaj skórkę chleba, przyprawy, resztę rosołu i wywar z grzybów.
  4. Wymieszaj całość i gotować jeszcze kilka minut.
  5. Na koniec dodaj rodzynki i pokrojone grzyby.
  6. Zagęść barszcz żółtkiem - wlej do kubka odrobinę zupy, dodaj kilka łyżek zimnej wody i połącz je z roztrzepanymi żółtkami. Kiedy składniki się połączą, dodawaj mieszankę stopniowo do zupy. Podgrzej całość bez ponownego zagotowywania zupy.
  7. Ostatnim krokiem będzie doprawienie barszczu sokiem z cytryny.

Smacznego!

Jak podawać barszcz królewski? Najlepiej po królewsku z grzankami

Barszcz będzie najsmaczniejszy z grzankami i świeżo pokrojoną natką pietruszki. Przecedzony można podawać w kubkach do picia. Niektórzy serwują barszcz z kluskami, kołdunami, fasolą lub gotowanymi ziemniakami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: