Barszcz królewski to jedno z dań, które obok rosołu, od dawna gości na polskich stołach. Aby wyszedł doskonale aromatyczny, dodaje się do niego lubczyk, tymianek i wywar z suszonych grzybów. Jak przyrządzić idealny barszcz? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie wyśmienity.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Przepis na barszcz królewski. Będą potrzebne buraki, grzyby i przyprawy
Składniki:
- cztery buraki,
- litr rosołu z mięsa wołowego,
- kilka sztuk suszonych grzybów,
- kromka chleba razowego,
- dwa żółtka,
- mała garść rodzynek
- cytryna,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka lubczyku,
- dwa liście laurowe,
- trzy ziarna ziela angielskiego,
- płaska łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, obierz, pokrój w plasterki i ugotuj w części rosołu.
- Przygotuj grzyby. Ugotuj je w wodzie w osobnym garnku.
- Kiedy buraki będą miękkie, dodaj skórkę chleba, przyprawy, resztę rosołu i wywar z grzybów.
- Wymieszaj całość i gotować jeszcze kilka minut.
- Na koniec dodaj rodzynki i pokrojone grzyby.
- Zagęść barszcz żółtkiem - wlej do kubka odrobinę zupy, dodaj kilka łyżek zimnej wody i połącz je z roztrzepanymi żółtkami. Kiedy składniki się połączą, dodawaj mieszankę stopniowo do zupy. Podgrzej całość bez ponownego zagotowywania zupy.
- Ostatnim krokiem będzie doprawienie barszczu sokiem z cytryny.
Smacznego!
Jak podawać barszcz królewski? Najlepiej po królewsku z grzankami
Barszcz będzie najsmaczniejszy z grzankami i świeżo pokrojoną natką pietruszki. Przecedzony można podawać w kubkach do picia. Niektórzy serwują barszcz z kluskami, kołdunami, fasolą lub gotowanymi ziemniakami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl