-
Haps
-
Jak przygotować
- Małgorzata Rozenek-Majdan zdradziła przepis na leczo. Nie znajdziesz w nim tego jednego składnika
Małgorzata Rozenek-Majdan zdradziła przepis na leczo. Nie znajdziesz w nim tego jednego składnika
Leczo to fantastyczna propozycja, które nie tylko zadowoli podniebienie, a także rozgrzeje. Syta potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad w jesienne chłodniejsze dni. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała jak ona przygotowuje to danie. Brakuje w nim jednego składnika, który dodaje każdy.
Małgorzata Rozenek-Majdan to prezenterka telewizyjna, niezawodowa aktorka, celebrytka, a z wykształcenia prawniczka. W jednym z odcinków programu "Rozenek cudnie chudnie" zdradziła przepis na uwielbiane przez wielu leczo. W recepturze celebrytki nie znajdzie się jednak jednego składnika, które przez liczne grono uważane jest jako obowiązkowe. Jako że danie miało za zadanie być lekkie i niskokaloryczne, mięsa i kiełbasy nie ma w przepisie. Jest jednak cały wachlarz zdrowych warzyw i przyprawy, które podkręcą smak potrawy. Leczo doskonale smakuje z ugotowaną kaszą.
Przepis na leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 cebule,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest dokładne umycie warzyw. Pod bieżącą wodą przemyj bakłażana i cukinie. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na niej cebulę do momentu, aż przybierze rumiany kolor.
- Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj go do smażonej się cebulki, delikatnie wymieszaj. Podsmaż całość przez kolejne 2 minuty.
- Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę lub w cienkie talarki. Przełóż warzywa na patelnię i duś przez około 15 minut.
- Pieczarki dokładnie opłucz i pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj do warzyw i smaż do momentu, aż większość wody z patelni odparuje.
- Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem.
- Leczo duś przez następne pół godziny. Podawaj w towarzystwie ulubionej kaszy.