Małgorzata Rozenek-Majdan zdradziła przepis na leczo. Nie znajdziesz w nim tego jednego składnika

Leczo to fantastyczna propozycja, które nie tylko zadowoli podniebienie, a także rozgrzeje. Syta potrawa doskonale sprawdzi się jako obiad w jesienne chłodniejsze dni. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała jak ona przygotowuje to danie. Brakuje w nim jednego składnika, który dodaje każdy.

Małgorzata Rozenek-Majdan to prezenterka telewizyjna, niezawodowa aktorka, celebrytka, a z wykształcenia prawniczka. W jednym z odcinków programu "Rozenek cudnie chudnie" zdradziła przepis na uwielbiane przez wielu leczo. W recepturze celebrytki nie znajdzie się jednak jednego składnika, które przez liczne grono uważane jest jako obowiązkowe. Jako że danie miało za zadanie być lekkie i niskokaloryczne, mięsa i kiełbasy nie ma w przepisie. Jest jednak cały wachlarz zdrowych warzyw i przyprawy, które podkręcą smak potrawy. Leczo doskonale smakuje z ugotowaną kaszą.

Przepis na leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie warzyw. Pod bieżącą wodą przemyj bakłażana i cukinie. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na niej cebulę do momentu, aż przybierze rumiany kolor.
  3. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj go do smażonej się cebulki, delikatnie wymieszaj. Podsmaż całość przez kolejne 2 minuty.
  4. Bakłażana i cukinię pokrój w kostkę lub w cienkie talarki. Przełóż warzywa na patelnię i duś przez około 15 minut.
  5. Pieczarki dokładnie opłucz i pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj do warzyw i smaż do momentu, aż większość wody z patelni odparuje.
  6. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem.
  7. Leczo duś przez następne pół godziny. Podawaj w towarzystwie ulubionej kaszy.
Więcej o: