-
Haps
-
Jak przygotować
- Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Okres jesienno-zimowy wyjątkowo kojarzy się z wypiekami, piernikami i innymi smakołykami. Niektórzy nawet przygotowują się już na święta i pieką domowe kruche ciasta, aby zaoszczędzić czas w grudniu. Magda Gessler również zaprezentowała swój przepis. Ciastka wychodzą obłędnie kruche.
Magda Gessler swoimi umiejętnościami kulinarnymi zaskakuje i zachwyca niemałą widownię. Przy telewizorach zawsze zbiera duże grono odbiorców, którzy obserwują jej poczynania i zmiany w "Kuchennych Rewolucjach". Tym razem przepisem na kruche ciastka, które doskonale smakują z herbatą podzieliła się na swoim kanale YouTube. Pokazała tam krok po kroku jak je przygotowuje i zdradziła sekret na idealny wypiek.
Jej zdaniem, aby wyszły najlepiej nie można za długo wyrabiać ciasta rękoma. Do wymieszania składników dobrze wykorzystać nóż i widelec, a rąk użyć tylko do końcowego wyrabiania. Zbyt długie ugniatanie ciasta za pomocą rąk wpływa na jego kruchość i elastyczność, dlatego dobrze zmniejszyć ten czas do minimum.
Jak sama Magda Gessler określa ten wypiek
Bardzo prosty przepis, bardzo szybki, ale na najpyszniejsze polskie kruche ciasto, które zawsze mam.
Komentarze pod filmem pokazały, że na taką recepturę czekało wiele osób. Można przeczytać
Czekałam na ten przepis, dziękuję bardzo.
Uwielbiam kruche ciastka, muszę tym sposobem je zrobić.
Uwielbiam wszelkie ciasteczka a te spróbuje upiec od zaraz.
Kruche ciastka Magdy Gessler
Składniki
- 1 laska wanilii,
- szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 300 g masła,
- 350 g mąki.
Sposób przygotowania
- Za pomocą nożyka usuń z laski wanilii cały miąższ i dodaj go do miski, w której znajduje się przesiany przez sitko cukier puder.
- Mąkę również przesiej na znajdującą się na stole stolnicę. Dodaj cukier puder i masło. Wszystko posiekaj nożem tak aby połączyć z sobą składniki.
- Białka oddziel od żółtek. Do miski z żółtkami wlej pół łyżeczki ziemnej wody i szczyptę soli. Rozbełtaj je, a na koniec dodaj do mieszanki mąki z masłem.
- Za pomocą widelca wymieszaj produkty. Po tej czynności wyrób ciasto za pomocą rąk. Pamiętaj trzeba, aby nie robić tego zbyt długo.
- Ugniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek.
- Za pomocą metalowych lub plastikowych foremek wycinaj wzory. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 10 minut.