Proste ciasto cielaczek. Deser rodem z PRL-u. Zachwycisz się jego delikatnym smakiem

Serowo-kakaowe ciasto o waniliowym aromacie będzie wspaniałym dodatkiem do kawy i herbaty. Jego delikatna konsystencji sprawi, że bardzo szybko zniknie z talerzy. Jak zrobić taki deser? Przedstawiamy prosty przepis, z którym wyjdzie idealne.

Ciasto o finezyjnych kształtach świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Jego wykonanie nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Składa się ono bowiem z dwóch różnych warstw. Spód to kakaowe ciasto, na które kładzie się masę serową. Czas potrzebny do przygotowania takiego deseru to około półtorej godziny. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na proste ciasto cielaczek. Popularny deser PRL-u

Do przygotowania ciasta cielaczek będziecie potrzebowali następujących produktów:

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • dwie szklanki mąki tortowej,
  • trzy łyżki kakao,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • trzy jajka,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • szklanka oleju roślinnego.

Warstwa serowa:

  • kilogram twarogu sernikowego,
  • trzy jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Ciasto cielaczek jest bardzo proste w przygotowaniu

Wykonanie ciasta cielaczek nie jest bardzo trudne, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawaj stopniowo suche składniki, wlej mleko i olej.
  3. Przełóż ciasto do formy.
  4. Zmiksuj twaróg z innymi składnikami na warstwę serową. Wyłóż nią wierzch ciasta kakaowego i nadaj jej finezyjne kształty.
  5. Piecz całość w 180 st. C przez około czterdzieści minut. 

Smacznego!

Do ciemnej warstwy można dodać dwie łyżki powideł śliwkowych 

Podbijesz smak ciasta, jeśli dodasz do kakaowej warstwy dwie łyżki powideł śliwkowych. Dzięki temu ciasto będzie miało jeszcze lepszą konsystencję i bogatszy smak. Można je podawać w towarzystwie konfitur albo świeżych owoców.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: