Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Nieoczywiste propozycje, które cię zaskoczą. Rozsmakuj się w nich

Jak wykorzystać grzyby w kuchni? To pytanie zadają sobie szczególnie zaprawieni w bojach grzybiarze, którzy przez cały okres na grzybobranie, znosili z lasu pełne kosze grzybów. Okazuje się, że nie tylko tradycyjne, wszystkim znane przepisy sprawdzą się doskonale. Warto również wziąć pod uwagę nasze nieco mniej oczywiste propozycje.

Grzybobranie cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Za szczyt sezonu uznaje się połowę lata i koniec jesieni, więc czas na zbieranie grzybów dobiega końca. Wiele osób zdążyło jednak zrobić ogromne zapasy grzybów i teraz zastanawia się, jak wykorzystać w kuchni swoje zbiory.

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Jak wykorzystać grzyby w kuchni? Idealna propozycja dla wegan

Weganie z pewnością rozsmakują się w kotletach z boczniaków. Jeśli grzyby zostały wcześniej zamarynowane bądź upieczone, po namoczeniu doskonale nadadzą się jako podstawa wegańskich kotletów. Warto pamiętać,  by nie oszczędzać na przyprawach. Wówczas kotlety z boczniaków będą bardziej aromatyczne. Niezwykle istotna jest również dobra panierka, do której będzie potrzebna bułka tarta i zamiennik jajka bądź mleko sojowe. Po usmażeniu na złoty kolor, kotlety z boczniaków najlepiej będą smakować z surówką i ziemniakami.

PierogiPierogi podbijają zagranicę. Są w rankingu z najlepszym jedzeniem ulicznym

Więcej trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Grzyby w kuchni. Mrożenie to podstawa

Wszyscy ci, którzy regularnie chodzili na grzybobranie, z pewnością mają teraz zamrażarkę pełną grzybów. Można wykorzystać je niemalże do wszystkiego. Świetnie sprawdzą się jako farsz do krokietów, pierogów, ale też do zup i sosów - o każdej porze roku.

Najlepsze kotlety mielone, obowiązkowo z cebulkąZłota zasada kotletów mielonych. Zapamiętaj proporcję jajek do ilości mięsa

Ekstrakt z grzybów. Idealna podstawa do zup i sów

Nieco nietypowym sposobem na wykorzystanie grzybów w kuchni - świeżych, mrożonych, ale i suszonych, jest wykorzystanie grzybów do ugotowania ekstraktu. Możliwe jest jego zamrożenie - na przykład w pojemniku na kostki lodu, by następnie móc wykorzystywać tego typu "bulion" do innych potraw. Dzięki temu zyskają delikatną grzybową nutę.

Więcej o: