Pancakes - przepis na najlepsze śniadanie w jesienny poranek. Będą puszyste i delikatne dzięki zamianie składników

Pancakes to przepis, który według niektórych ma magiczną moc - nawet najbardziej ponury poranek potrafi zamienić w dzień pełen energii i słońca. Te puszyste naleśniki przywędrowały do nas zza oceanu i szturmem zdobyły nasze serca. Oryginalnie robi się je na maślance, jednak żeby były jeszcze delikatniejsze i jeszcze bardziej puszyste, zamień maślankę na kefir. To będzie śniadaniowa rewolucja.

Więcej pomysłów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pancakes to przepis, który musi znać każdy łasuch lub też rodzic łasucha. Sposób wykonania jest banalny, a całość zajmuje kilkanaście minut, łącznie ze smażeniem. Jak zrobić najlepsze pankejki? Zamień maślankę na kefir.

Kluski kładzionePrzepis na szybki i tani obiad, czyli kładzioki. Podaj je z kwaśną śmietaną

Pancakes - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g kefiru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.
  2. Wlej kefir, wbij jajka i za pomocą miksera, całość połącz w gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj olej.
  3. Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść. Na rozgrzaną patelnię kładź porcje ciasta na paknejki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Makowiec japońskiMakowiec japoński to pyszny wypiek. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko

Tak przygotowane pancakes podawaj w ulubiony sposób - z owocami, syropem klonowym lub odrobina masła.

Więcej o: