• Link został skopiowany

Pancakes - przepis na najlepsze śniadanie w jesienny poranek. Będą puszyste i delikatne dzięki zamianie składników

Pancakes to przepis, który według niektórych ma magiczną moc - nawet najbardziej ponury poranek potrafi zamienić w dzień pełen energii i słońca. Te puszyste naleśniki przywędrowały do nas zza oceanu i szturmem zdobyły nasze serca. Oryginalnie robi się je na maślance, jednak żeby były jeszcze delikatniejsze i jeszcze bardziej puszyste, zamień maślankę na kefir. To będzie śniadaniowa rewolucja.
Pankejki
David P. Smith /Shutterstock

Więcej pomysłów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pancakes to przepis, który musi znać każdy łasuch lub też rodzic łasucha. Sposób wykonania jest banalny, a całość zajmuje kilkanaście minut, łącznie ze smażeniem. Jak zrobić najlepsze pankejki? Zamień maślankę na kefir.

Pancakes - przepis

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g kefiru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj.
  2. Wlej kefir, wbij jajka i za pomocą miksera, całość połącz w gładką masę. Pod koniec miksowania dodaj olej.
  3. Przygotuj patelnię i lekko ją natłuść. Na rozgrzaną patelnię kładź porcje ciasta na paknejki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Tak przygotowane pancakes podawaj w ulubiony sposób - z owocami, syropem klonowym lub odrobina masła.

Więcej o: