Dwa pilnie strzeżone sekrety ciasta kruchego. Znajoma cukierniczka radzi, żeby "wysłać je na krioterapię"

Ciasto kruche wzbudza pewien rodzaj respektu w każdym, kto się za nią zabiera. Niektórzy uważają, że to czarna magia - nic bardziej mylnego. Przepis nie jest trudny i nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności, żeby zrobić je idealnie. Przyda się za to znajomość dwóch sekretów, które zdradziła mi moja znajoma, która prowadzi cukiernię. Żeby ciasto kruche wyszło idealne, daj mu czas. I to dwa razy.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Moja znajoma od lat prowadzi cukiernię. Czasem wpadnę do niej na pogaduchy, bo wiem, że mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego. Ostatnio zdradziła mi dwa sekrety idealnego ciasta kruchego. "Jak masz robić ciasto kruche, to wyślij je na dwa dni na krioterapię" Jak dziwnie by to nie brzmiało, ciasto po dwóch dniach w zamrażalniku jest perfekcyjne. Po upieczeniu także trzeba dać mu czas. Ty razem dzień lub dwa.

Jak zrobić idealne ciasto kruche?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. Dodaj posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i zacznij siekać całość ostrym nożem, aż składniki względnie się połączą.
  3. Następnie zacznij zagniatać ciasto. Kiedy  będzie już gładkie i jednolite, uformuj je w kulę, owiń folią i włóż na 2-3 dni do zamrażarki.
  4. Upiecz kruchy blat na dzień lub dwa przed planowanym wykonaniem ciasta. Dzięki temu kruche ciasto nie nasiąknie dodatkami lub kremem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.