Grochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"

Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Nic dziwnego, świetnie rozgrzewa, a także doskonale syci. Każdy ma swój własny przepis na grochową, ale nie da się ukryć, że golonka świetnie podkreśla jej smak.

Zupa grochowa to świetny pomysł na sycący obiad. Strączki, a także mięsna wkładka sprawiają, że zdecydowanie obejdzie się bez drugiego dania. Jak zrobić najlepszą grochówkę? Mój tata gotuje ją na golonce, która świetnie podbija smak tej potrawy.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić kotlet schabowy. Ten prosty trik sprawi, że będzie idealnyChcesz odgrzać schabowe? Wypróbuj trik z piekarnikiem

Najlepsza grochowa? Oczywiście ta od taty!

Choć przyjęło się, że zupa grochowa musi być bardzo gęsta, nie każdy preferuje taką formę tego dania. Gotując grochówkę w domu, trudno także uzyskać właśnie taką konsystencję. Jak przygotować tę zupę w domu?

Składniki:

  • pół kilograma golonki,
  • 300 gramów ulubionej kiełbasy,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pietruszka (korzeń i natka),
  • seler,
  • pół kilograma łuskanego grochu,
  • trzy duże ziemniaki,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. 

Jak ugotować grochówkę? Zacznij od przygotowania bulionu

Golonkę zalej zimną wodą i zacznij gotować na małym ogniu. Pamiętaj, aby zbierać szum. Gdy bulion zrobi się klarowny, dodaj do niego ziele angielskie oraz liście laurowe. 

Cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i seler pokój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj przez minimum kwadrans. Następnie do gotującej się zupy wsyp pół kilograma łuskanego grochu. 

Kiełbasę pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie całość dodaj do gotującej się zupy. Na koniec do garnka wrzuć trzy obrane i pokojone ziemniaki. Gotuj jeszcze przez dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Nie zapomnij także o sporej ilości majeranku. 

Natkę pietruszki posiekaj. Posyp nią gotową, przelaną na talerze zupę.

Zupa gołąbkowa - alternatywa dla tradycyjnych gołąbkówZupa gołąbkowa - danie dla osób, które nie mają czasu na gotowanie

Więcej o: