Zupa grochowa to świetny pomysł na sycący obiad. Strączki, a także mięsna wkładka sprawiają, że zdecydowanie obejdzie się bez drugiego dania. Jak zrobić najlepszą grochówkę? Mój tata gotuje ją na golonce, która świetnie podbija smak tej potrawy.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Choć przyjęło się, że zupa grochowa musi być bardzo gęsta, nie każdy preferuje taką formę tego dania. Gotując grochówkę w domu, trudno także uzyskać właśnie taką konsystencję. Jak przygotować tę zupę w domu?
Golonkę zalej zimną wodą i zacznij gotować na małym ogniu. Pamiętaj, aby zbierać szum. Gdy bulion zrobi się klarowny, dodaj do niego ziele angielskie oraz liście laurowe.
Cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i seler pokój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu i gotuj przez minimum kwadrans. Następnie do gotującej się zupy wsyp pół kilograma łuskanego grochu.
Kiełbasę pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju, a następnie całość dodaj do gotującej się zupy. Na koniec do garnka wrzuć trzy obrane i pokojone ziemniaki. Gotuj jeszcze przez dwadzieścia minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Nie zapomnij także o sporej ilości majeranku.
Natkę pietruszki posiekaj. Posyp nią gotową, przelaną na talerze zupę.