Słodkie babeczki to jeden z ulubionych deserów. Nic dziwnego, są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale także wyjątkowo smaczne. Muffinki można przygotowywać na różne sposoby. Warto dodać do nich przejrzałe banany. To sposób na niemarnowanie jedzenia oraz dosłodzenie deseru.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przygotowanie babeczek to prosta czynność, z którą poradzi sobie większość początkujących kucharzy. Można zrobić je z produktów, które znajdują się w niemal każdej kuchni.
Składniki:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao oraz cukier. Do suchych składników wlej olej lub roztopione i wystudzone masło. Dodaj także jajko i całość dokładnie wymieszaj.
Obrane banany rozgnieć widelcem na dość gładką masę, a następnie dodaj ją do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj, stopniowo dolewając do masy mleko.
Bakalie posiekaj na niewielkie kawałki i dodaj do masy na babeczki. Całość wymieszaj, a ciasto przełóż do przygotowanych papilotek lub specjalnej blachy do pieczenia muffinek. Wierzch babeczek także udekoruj kawałkami posiekanych bakalii.
Babeczki włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około pół godziny. Gotowe babeczki możesz podawać solo lub posypać je cukrem pudrem.