Przepis na babeczki. Szybka przekąska z dodatkiem banana, która uratuje niejedną imprezę

Przepis na babeczki, które można przygotować w przysłowiowy kwadrans. Warto mieć go pod ręką szczególnie wtedy, gdy niezapowiedziani goście wpadną z wizytą. To także świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.

Słodkie babeczki to jeden z ulubionych deserów. Nic dziwnego, są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale także wyjątkowo smaczne. Muffinki można przygotowywać na różne sposoby. Warto dodać do nich przejrzałe banany. To sposób na niemarnowanie jedzenia oraz dosłodzenie deseru.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Przepis na babeczki. Słodki deser z bananem w roli głównej

Przygotowanie babeczek to prosta czynność, z którą poradzi sobie większość początkujących kucharzy. Można zrobić je z produktów, które znajdują się w niemal każdej kuchni.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki,
  • dwa dojrzałe banany,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju lub pół kostki roztopionego masła,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżka kakao,
  • bakalie: żurawina, suszona śliwka, morela,
  • pół szklanki cukru.

Tak przygotujesz muffinki. Zasmakują nie tylko najmłodszym

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj kakao oraz cukier. Do suchych składników wlej olej lub roztopione i wystudzone masło. Dodaj także jajko i całość dokładnie wymieszaj.

Obrane banany rozgnieć widelcem na dość gładką masę, a następnie dodaj ją do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszaj, stopniowo dolewając do masy mleko. 

Bakalie posiekaj na niewielkie kawałki i dodaj do masy na babeczki. Całość wymieszaj, a ciasto przełóż do przygotowanych papilotek lub specjalnej blachy do pieczenia muffinek. Wierzch babeczek także udekoruj kawałkami posiekanych bakalii. 

Babeczki włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około pół godziny. Gotowe babeczki możesz podawać solo lub posypać je cukrem pudrem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA