Wypiek o korzennym aromacie z dodatkiem słodkich powideł - piernik staropolski to nieodłączny element zbliżających się świąt. O tym tradycyjnym wypieku trzeba pomyśleć jednak nieco wcześniej, najlepiej smakuje bowiem wtedy, gdy dojrzeje i nieco sobie odpocznie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Choć upieczenie tradycyjnego piernika to nie przysłowiowa bułka z masłem, z tym zadaniem mogą poradzić sobie również mniej doświadczeni cukiernicy.
Składniki:
Rozpocznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia. Dodaj do nich przyprawy oraz kakao, a następnie wymieszaj.
Teraz czas na roztopienie masła. Roztapiaj je na małym ogniu i stopniowo dodawaj miód oraz cukier. Nie zapomnij, by cały czas dokładnie mieszać składniki. Należy także pamiętać o tym, by masło z cukrem i miodem się nie zagotowało. Gdy produkty się połączą, mieszankę odstaw do wystudzenia.
Gdy mieszanka masła, cukru i miodu zrobi się chłodna, wymieszaj ją z suchymi składnikami. Dodaj również jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Surowy piernik przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, a to owiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw ciasto w ciemne i chłodne miejsce. Powinno pozostać tam przez minimum dwa-trzy tygodnie.
Po tym czasie możesz rozpocząć przygotowanie piernika. Ciasto przełóż na stolnicę i podsyp mąką, a następnie podziel na dwie części i rozwałkuj.
Przygotuj dwie blaszki do pieczenia. Obie wyłóż ciastem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez około kwadrans i wyciągnij ciasto.
Blat ciasta piernikowego posmaruj powidłami śliwkowymi i przykryj drugim. Piernik możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub bakaliami. Możesz także polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem.