To ostatni moment, by przygotować go przed świętami. Piernik staropolski potrzebuje nieco czasu

Staropolski piernik to wyjątkowe ciasto, które pojawia się na wielu stołach w bożnonarodzeniowym okresie. Aby smakował idealnie, należy jednak przygotować go nieco wcześniej, ten wypiek potrzebuje bowiem czasu, by dojrzeć.

Wypiek o korzennym aromacie z dodatkiem słodkich powideł - piernik staropolski to nieodłączny element zbliżających się świąt. O tym tradycyjnym wypieku trzeba pomyśleć jednak nieco wcześniej, najlepiej smakuje bowiem wtedy, gdy dojrzeje i nieco sobie odpocznie. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Babeczki z bananem i bakaliamiPrzepis na babeczki. Szybka przekąska z dodatkiem banana

Staropolski piernik. To ciasto najlepiej przygotować już teraz

Choć upieczenie tradycyjnego piernika to nie przysłowiowa bułka z masłem, z tym zadaniem mogą poradzić sobie również mniej doświadczeni cukiernicy. 

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej,
  • cztery jajka,
  • kostka masła,
  • dwie szklanki cukru,
  • dwie szklanki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • trzy łyżki kakao,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • śliwkowe powidła,
  • szczypta soli
  • przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki, kardamon).

Grochówka z przepisu taty zawsze smakuje najlepiejGrochówka z przepisu taty. "Musi być na golonce, inaczej to nie ta zupa"

To ciasto przywołuje klimat świąt. Piernik z miodem i powidłami

Rozpocznij od przesiania mąki i proszku do pieczenia. Dodaj do nich przyprawy oraz kakao, a następnie wymieszaj.  

Teraz czas na roztopienie masła. Roztapiaj je na małym ogniu i stopniowo dodawaj miód oraz cukier. Nie zapomnij, by cały czas dokładnie mieszać składniki. Należy także pamiętać o tym, by masło z cukrem i miodem się nie zagotowało. Gdy produkty się połączą, mieszankę odstaw do wystudzenia. 

Gdy mieszanka masła, cukru i miodu zrobi się chłodna, wymieszaj ją z suchymi składnikami. Dodaj również jajka i zacznij wyrabiać ciasto. Surowy piernik przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia, a to owiń szczelnie folią spożywczą. Następnie odstaw ciasto w ciemne i chłodne miejsce. Powinno pozostać tam przez minimum dwa-trzy tygodnie. 

Po tym czasie możesz rozpocząć przygotowanie piernika. Ciasto przełóż na stolnicę i podsyp mąką, a następnie podziel na dwie części i rozwałkuj. 

Przygotuj dwie blaszki do pieczenia. Obie wyłóż ciastem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez około kwadrans i wyciągnij ciasto. 

Blat ciasta piernikowego posmaruj powidłami śliwkowymi i przykryj drugim. Piernik możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub bakaliami. Możesz także polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Więcej o: