Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz wyruszyć w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa, najlepiej już nastawiaj piekarnik.
udra11/shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na słodkości sprzed lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Do wykonania kultowych, kruchych kokosanek potrzebujesz jedynie uśmiechu i kilku składników. Te ciasteczka osładzały smutną rzeczywistość czasów Polski Ludowej i do dziś są wspominane jako najlepszy smak tamtych czasów. Jak zrobić kokosanki? Przepis jest banalny. Już mówimy, co i jak.
Kokosanki - przepis
Składniki:
2 białka większych jajek
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
120 g cukru
Sposób wykonania:
Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą łyżki lub łyżeczki do herbaty nakładaj porcję ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz zostawić ich nieregularny kształt.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.