Kokosanki, czyli kultowe ciasteczka z PRL. Zrobisz je w kilka chwil, a potrzebujesz czterech składników

Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz wyruszyć w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa, najlepiej już nastawiaj piekarnik.

Więcej przepisów na słodkości sprzed lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Do wykonania kultowych, kruchych kokosanek potrzebujesz jedynie uśmiechu i kilku składników. Te ciasteczka osładzały smutną rzeczywistość czasów Polski Ludowej i do dziś są wspominane jako najlepszy smak tamtych czasów. Jak zrobić kokosanki? Przepis jest banalny. Już mówimy, co i jak.

Kokosanki - przepis

Składniki:

  • 2 białka większych jajek
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 50 g masła
  • 120 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą łyżki lub łyżeczki do herbaty nakładaj porcję ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz zostawić ich nieregularny kształt.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.