• Link został skopiowany

Kokosanki, czyli kultowe ciasteczka z PRL. Zrobisz je w kilka chwil, a potrzebujesz czterech składników

Kokosanki to małe ciasteczka, które doskonale pamiętają wszyscy, których dzieciństwo przypada na okres PRL. Kokosanki to chyba najprostsze na świecie łakocie, które nigdy się nie nudzą, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz wyruszyć w podróż sentymentalną do czasów dzieciństwa, najlepiej już nastawiaj piekarnik.
Kokosanki. Zdjęcie ilustracyjne
udra11/shutterstock

Więcej przepisów na słodkości sprzed lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Do wykonania kultowych, kruchych kokosanek potrzebujesz jedynie uśmiechu i kilku składników. Te ciasteczka osładzały smutną rzeczywistość czasów Polski Ludowej i do dziś są wspominane jako najlepszy smak tamtych czasów. Jak zrobić kokosanki? Przepis jest banalny. Już mówimy, co i jak.

Kokosanki - przepis

Składniki:

  • 2 białka większych jajek
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 50 g masła
  • 120 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą łyżki lub łyżeczki do herbaty nakładaj porcję ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz zostawić ich nieregularny kształt.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.
Więcej o: