Pizzę uwielbiają niemal wszyscy. Elastyczne ciasto z sosem pomidorowym i dużą ilością sera podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Każdy ma też swoją ulubioną wariację na temat pizzy - jedni preferują tradycyjną margheritę, inni wolą ciasto z dużą ilością rozmaitych dodatków.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przygotowywanie pizzy najlepiej rozpocząć od poszukiwań idealnej mąki. Ciasto, które jest podstawą włoskiego dania, musi być elastyczne, dlatego najlepiej wybrać tę o wysokim stopniu zmielenia. Większość Włochów używa mąki pszennej typu 00, która zawiera sporo glutenu. Wyrobione z takiej mąki ciasto ma idealną, lekką konsystencję.
Mąka typu 00 nie jest jednak w naszym kraju popularna, dlatego w niektórych sklepach możemy jej po prostu nie dostać. Nic straconego, jeśli nie będziemy w stanie zaopatrzyć się w ten produkt, możemy wybrać mąkę pszenną typu 450 lub 550.
Świeże drożdże pokrusz i wrzuć do miski. Zasyp je cukrem i zalej ciepłą wodą. Zaczyn delikatnie wymieszaj i odstaw.
Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj sól oraz oliwę. Wymieszaj składniki i dodaj do nich drożdżowy zaczyn. Wyrób ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk podczas ugniatania.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i lekko ugniataj. Jeśli masa klei się do rąk, możesz podsypać ją mąką.
Nagrzej piekarnik. Jeśli nie masz specjalnego kamienia do wypiekania pizzy, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż lekko rozpłaszczone ciasto. Teraz dodaj ulubione dodatki i włóż pizzę do piekarnika. Piecz przez około kwadrans w temperaturze ok. 180 st. C.