Jaka mąka do pizzy? Kluczowy składnik ciasta sprawi, że danie będzie smakować jak z włoskiej knajpki

Jaka mąka do pizzy? Odpowiednio dobrana może sprawić, że uwielbiane danie kuchni włoskiej będzie smakować dokładnie tak, jak z to z najlepszej pizzerii.

Pizzę uwielbiają niemal wszyscy. Elastyczne ciasto z sosem pomidorowym i dużą ilością sera podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Każdy ma też swoją ulubioną wariację na temat pizzy - jedni preferują tradycyjną margheritę, inni wolą ciasto z dużą ilością rozmaitych dodatków. 

Zobacz wideo Pizza z karczochami

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Gołąbki bez ryżu? Tak robiono je dawniejGołąbki bez ryżu? Przepis sprzed stu lat rozwiewa wątpliwości

Mąka do pizzy. Odpowiednia sprawi, że ciasto będzie elastyczne

Przygotowywanie pizzy najlepiej rozpocząć od poszukiwań idealnej mąki. Ciasto, które jest podstawą włoskiego dania, musi być elastyczne, dlatego najlepiej wybrać tę o wysokim stopniu zmielenia. Większość Włochów używa mąki pszennej typu 00, która zawiera sporo glutenu. Wyrobione z takiej mąki ciasto ma idealną, lekką konsystencję. 

Mąka typu 00 nie jest jednak w naszym kraju popularna, dlatego w niektórych sklepach możemy jej po prostu nie dostać. Nic straconego, jeśli nie będziemy w stanie zaopatrzyć się w ten produkt, możemy wybrać mąkę pszenną typu 450 lub 550. 

Zupa gołąbkowa - alternatywa dla tradycyjnych gołąbkówZupa gołąbkowa - danie dla osób, które nie mają czasu na gotowanie

Jak przygotować ciasto na pizzę? Przygotuj te składniki

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 25 gramów świeżych drożdży (lub siedem gramów suchych),
  • trzy łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina soli.

Świeże drożdże pokrusz i wrzuć do miski. Zasyp je cukrem i zalej ciepłą wodą. Zaczyn delikatnie wymieszaj i odstaw.

Mąkę przesiej do osobnej miski, dodaj sól oraz oliwę. Wymieszaj składniki i dodaj do nich drożdżowy zaczyn. Wyrób ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk podczas ugniatania. 

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i lekko ugniataj. Jeśli masa klei się do rąk, możesz podsypać ją mąką.

Nagrzej piekarnik. Jeśli nie masz specjalnego kamienia do wypiekania pizzy, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż lekko rozpłaszczone ciasto. Teraz dodaj ulubione dodatki i włóż pizzę do piekarnika. Piecz przez około kwadrans w temperaturze ok. 180 st. C.

Więcej o: