Pierniczki świąteczne leżakujące. Daj im trochę czasu, a nie pożałujesz. Cała rodzina będzie chciała przepis

Pierniczki świąteczne leżakujące to prawdopodobnie najlepsze ciasteczka, które robi się na Boże Narodzenie. Choć są pyszne nawet zaraz po zrobieniu ciasta, warto jednak uzbroić się w cierpliwość i pozwolić im trochę odsapnąć. Wówczas, po kilku tygodniach, będą jeszcze lepsze. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis na pierniczki świąteczne.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wspólne przygotowywanie pierniczków świątecznych to w wielu polskich domach tradycja bożonarodzeniowa. Choć mówi się, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść, to jednak w przypadku tych ciasteczek nie do końca się to sprawdza. O ile robienie ciasta faktycznie lepiej robić w pojedynkę, żeby sobie nie przeszkadzać, o tyle do dekorowania pierniczków lukrem i innymi ozdobami najlepiej mieć towarzystwo. Zwykle bowiem ciasteczek robimy bardzo dużo, przecież chcemy poczęstować rodzinę, być może znajomych, czasem też zabieramy pierniczki świąteczne do pracy. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Jeżeli i wy w tym roku przymierzacie się do zrobienia tych słodkości, zachęcamy, aby już zacząć. Najlepsze są bowiem pierniczki świąteczne leżakujące, czyli takie, które muszą swoje odczekać, zanim je zjemy. Jak je zrobić? Poniżej znajdziecie przepis.

Przepis na pierniczki świąteczne leżakujące

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżka kakao
  • 180 g miodu
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków

Przyprawy korzenne można zastąpić opakowaniem gotowej przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, kakao, przyprawy oraz sól i sodę. Miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy, a w innym naczyniu miksujemy cukier z jajkami. Powoli dolewamy olej i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy. Ciasto nie powinno być płynne.

Naczynie z ciastem przykrywami ściereczką i chowamy w chłodne miejsce (może być lodówka). Najlepiej będzie smakowało po trzech-pięciu tygodniach. W tym czasie zmieni się jego konsystencja - stężeje, będzie bardziej zwięzłe. 

Po upływie tego czasu rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy z niego pierniczki. To, na jakie kształty się zdecydujecie, zależy tylko od was. Mogą to być zarówno zwykłe kółeczka, jak i świąteczne wzory takie jak bałwanki, renifery, choinki czy gwiazdki. 

Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy pierniczki świąteczne leżakujące w odległości kilku centymetrów od siebie. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu dekorujemy wedle uznania - klasycznym lukrem lub kolorowym, można też polać je czekoladą lub sięgnąć po inne ozdoby, np. posypki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.