Kapuśniaczki to specjał Ani Starmach. Tylko w tym cieście będą prawdziwą rewelacją

Ciasto, kapusta i cały wachlarz grzybów. Paszteciki doskonale smakują nie tylko w święta. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje ten specjał. Jest wyśmienity z czerwonym barszczem i jako przystawka. Z wykorzystaniem tego ciasta będziesz robić je przez cały rok.

Paszteciki bardzo mocno kojarzą się wszystkim z nadchodzącymi świętami. I nic dziwnego, ponieważ w towarzystwie czerwonego barszczu są corocznym hitem. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje tę klasyczną przekąskęCiasto jest wypchane farszem po brzegi, a na dodatek niesamowicie kruche. Do tego przepisu wykorzystaj ciasto francuskie, jak radzi gwiazda, a o recepturę kapuśniaczków będą prosić wszyscy.

Przepis na kapuśniaczki Ani Starmach

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 80 g pieczarek,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 l wody,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zalej zimną wodą i gotuj na małym płomieniu przez około 3 godziny.
  2. Grzyby umieść w naczyniu, zalej wodą i mocz przez około 2 godziny. Po tym czasie odcedź je, ponownie zalej niewielką ilością wody i gotuj przez godzinę również na małym ogniu.
  3. Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
  4. Cebulę obierz i wraz z umytymi pieczarkami pokrój. Następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż. Gdy warzywa puszczą soki dodaj do nich kapustę i grzyby. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  6. Ciasto francuskie podziel na trzy części przecinając je wzdłuż krótszej krawędzi. Pośrodku każdej rozłóż na całej długości nadzienie warzywne. Pamiętaj o pozostawieniu po bokach miejsca na sklejenie ciasta.
  7. Ciasto zwiń w rulon, a w miejscu sklejenia posmaruj roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij aby się nie rozkleiło.
  8. Rulon pokrój na mniejsze kawałki tworząc kapuśniaczki. Z jednego powinny wyjść 3-4.
  9. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, na którym poukładaj kapuśniaczki. Umieść je sklejeniem do dołu, aby w trakcie pieczenia się nie rozkleiły.
  10. Piecz przez około 20 minut do rumianego koloru.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.