-
Haps
-
Jak przygotować
- Kapuśniaczki to specjał Ani Starmach. Tylko w tym cieście będą prawdziwą rewelacją
Kapuśniaczki to specjał Ani Starmach. Tylko w tym cieście będą prawdziwą rewelacją
Ciasto, kapusta i cały wachlarz grzybów. Paszteciki doskonale smakują nie tylko w święta. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje ten specjał. Jest wyśmienity z czerwonym barszczem i jako przystawka. Z wykorzystaniem tego ciasta będziesz robić je przez cały rok.
Paszteciki bardzo mocno kojarzą się wszystkim z nadchodzącymi świętami. I nic dziwnego, ponieważ w towarzystwie czerwonego barszczu są corocznym hitem. Ania Starmach pokazała, jak przygotowuje tę klasyczną przekąskę. Ciasto jest wypchane farszem po brzegi, a na dodatek niesamowicie kruche. Do tego przepisu wykorzystaj ciasto francuskie, jak radzi gwiazda, a o recepturę kapuśniaczków będą prosić wszyscy.
Przepis na kapuśniaczki Ani Starmach
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty,
- 80 g pieczarek,
- 40 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 1 l wody,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę zalej zimną wodą i gotuj na małym płomieniu przez około 3 godziny.
- Grzyby umieść w naczyniu, zalej wodą i mocz przez około 2 godziny. Po tym czasie odcedź je, ponownie zalej niewielką ilością wody i gotuj przez godzinę również na małym ogniu.
- Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i wraz z umytymi pieczarkami pokrój. Następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmaż. Gdy warzywa puszczą soki dodaj do nich kapustę i grzyby. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C.
- Ciasto francuskie podziel na trzy części przecinając je wzdłuż krótszej krawędzi. Pośrodku każdej rozłóż na całej długości nadzienie warzywne. Pamiętaj o pozostawieniu po bokach miejsca na sklejenie ciasta.
- Ciasto zwiń w rulon, a w miejscu sklejenia posmaruj roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij aby się nie rozkleiło.
- Rulon pokrój na mniejsze kawałki tworząc kapuśniaczki. Z jednego powinny wyjść 3-4.
- Na blaszce ułóż papier do pieczenia, na którym poukładaj kapuśniaczki. Umieść je sklejeniem do dołu, aby w trakcie pieczenia się nie rozkleiły.
- Piecz przez około 20 minut do rumianego koloru.