Gulasz wołowy wychodzi twardy jak kamień? To może być wina szoku termicznego

Gulasz to wyjątkowo lubiana potrawa zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Danie zawdzięcza swój smak m.in. przez delikatne i rozpływające się w ustach mięso. Co, jeśli wyjdzie twarde niczym kamień? Znamy sposób, żeby tego uniknąć.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Istnieje wiele odmian gulaszu. Jego najprostszy przepis obejmuje mięso w sosie własnym z dodatkiem przypraw. Czasami dodajemy do niego również warzywa, żeby nie tylko wzbogacić jego smak, ale również podnieść walory odżywcze dania. Gulasz to świetna potrawa na zaspokojenie głodu na długo. Najczęściej spotkamy wersję z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Przepis na gulasz. Poznaj babciny sposób na rozpływające się w ustach mięso

Idealne mięso w gulaszu to takie, które zachwyca miękkością, jest delikatne i soczyste. Jak je ugotować, żeby spełniało wszystkie te kryteria? Trzymaj się kilku zasad związanych z rodzajem mięsa, które wybierzemy, aby przygotować do gulaszu. Im młodsze tym będzie smaczniejsze. Czas wpływa na większą twardość i łykowatość mięsa.

  1. Obróbka wstępna ma duże znaczenie, dlatego, zanim zaczniesz gotować mięso - zamarynuj jego nieduże kawałki. Ten proces pozwoli na podkreślenie i wydobycie smaku, a także wpłynie na polepszenie konsystencji. Stanie się miękkie i soczyste. Marynatę dobierz wedle uznania i rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać np. sok z cytryny, ocet, alkohol, mleko lub maślankę.
  2. Solenie gulaszu zostaw na sam koniec gotowania. Inaczej, mięso może stać się twarde, niesmaczne albo gumowe.

Uważaj na szok termiczny. Ten błąd nieświadomie popełnia wiele osób

Mięso przeznaczone na gulasz nie powinno być wrzucane bezpośrednio z lodówki do wrzątku. Powinniśmy również unikać podlewania go zimną wodą, jeśli zaczęliśmy je wcześniej obsmażać. Może się to skończyć szokiem termicznym, który skutkuje twardością mięsa.

Najlepiej jest gotować mięso, a wręcz dusić je na niewielkim ogniu. Nie trzymaj je za długo, gdyż stanie się twarde i łykowate. Czasem, gdy nie mamy czasu, aby pozwolić daniu gotować się przez kilka godzin, wystarczy uprzednio podsmażyć je na bardzo gorącej patelni. Pory mięsa zostaną zamknięte przez wysoką temperaturę, dzięki czemu podczas gotowania nie wycieknie z niego żadna wilgoć, która wpływa na jego konsystencję.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.