Jak zrobić domowe produkty do czyszczenia kuchni i naczyń? Okazuje się, że jest to prostsze, a na pewno tańsze niż myślisz. Nie musisz zaopatrywać się w sklepach z chemikaliami. Wystarczy to, co masz pod ręką, czyli bawełniana szmatka, czysta gąbka, ocet i soda oczyszczona. Dla wzbogacenia doznań zapachowych można dodać jeszcze sok z cytryny.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nasze babki nie miały dostępu do drogerii i innych sklepów, w których półki uginały się od różnych past, kremów i innych specyfików do prania, czyszczeni, płukania i mycia. Miały za to szare mydło, wodę i kilka innych kuchennych specyfików, takich jak ocet i soda oczyszczona. Te składniki wystarczą do przygotowania niezawodnej mikstury, która domyje absolutnie wszystko. Przypalony garnek, brudne fugi, zacieki na zlewie, czy piekarnik - ta pasta poradzi sobie z praktycznie każdym brudem.
Do przygotowania pasty będziesz potrzebować dużego słoika, w którym będzie ona przechowywana. Na samym początku trzeba zacząć od rozpuszczenia mydła. Tutaj najlepiej sprawdzi się szare, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do niego wodę, aby powstała gęsta maź. Jeśli chodzi o proporcję, to należy się trzymać jednego przelicznika: 5 gramów mydła - 100 ml wody, 10 gramów mydła -200 ml wody, itd.
Kiedy w słoiku jest już przygotowana mydlana maź, należy do niej dodać sodę oczyszczoną. Proporcje również zależą od tego, jak gęsta ma być pasta. Nie musisz trzymać się sztywno miar, dodawaj do mydła tyle sody, do momentu, aż powstanie pasta o zadowalającej cię gęstości. Wszystko energicznie wymieszaj i gotowe. Ta wyjątkowa mikstura doczyści każde zabrudzenie. Jednak jeśli chcesz spotęgować efekt, możesz jeszcze czyszczoną powierzchnię spryskać octem z dodatkiem soku z cytryny. Na sam koniec należy wszystko przetrzeć zwilżoną w ciepłej wodzie bawełnianą szmatką.
Domowa pasta na bazie szarego mydła i sody z dodatkiem octu - zdziała cuda. Będzie tanio, a przede wszystkim skutecznie.