Jak zrobić zupę czosnkową? Magda Gessler wie, jakie składniki sprawią, że będzie miała wyjątkowy smak. Chodzi o masło z oliwą. Przepis na to danie nie jest bardzo trudny w wykonaniu, a na jej przygotowanie będziecie potrzebowali około godziny.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler - aromatyczne, ostre danie
Do przygotowania aromatycznej zupy czosnkowej będziecie potrzebowali przypraw takich jak tymianek, ostra papryka w proszku i gałka muszkatołowa.
Składniki:
- główka czosnku,
- litr bulionu warzywnego,
- duża cebula,
- trzy duże ziemniaki,
- łyżka masła,
- łyżka oliwy,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- ostra papryka w proszku,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój w plastry.
- W garnku rozpuść masło z oliwą. Dzięki takiemu połączeniu masło nie będzie się paliło.
- Obrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dodaj do nich pokrojoną cebulę.
- Kiedy zacznie się wydobywać intensywny aromat ze smażącej się mieszanki, dodaj tymianek, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i ziemniaki.
- Zalej całość bulionem w momencie, gdy ziemniaki lekko zmiękną.
- Gotuj zupę do chwili, kiedy ziemniaki się ugotują.
Smacznego!
Zupę zmiksuj, podawaj ze świeżymi grzankami.
Z czym jeść zupę czosnkową? Smakuje wybornie z grzankami
Zupę czosnkową najlepiej jest jeść z grzankami. Podaną na talerzach można posypać posiekaną natką pietruszki. Poza tym zupa świetnie komponuje się ze skwarkami i startym żółtym serem. Aby miała aksamitną konsystencję, ugotowaną zupę można zblendować.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl