Zupa czosnkowa. Magda Gessler dodaje pewien specjalny składnik, z którym wychodzi rewelacyjna

Zupa czosnkowa z przepisu Magdy Gessler smakuje naprawdę fenomenalnie. Będzie idealnym pomysłem na obiad jesienią i zimą. Jak ją zrobić? Przedstawiamy przepis na rozgrzewające danie o intensywnym smaku i aromacie.

Jak zrobić zupę czosnkową? Magda Gessler wie, jakie składniki sprawią, że będzie miała wyjątkowy smak. Chodzi o masło z oliwą. Przepis na to danie nie jest bardzo trudny w wykonaniu, a na jej przygotowanie będziecie potrzebowali około godziny.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler - aromatyczne, ostre danie

Do przygotowania aromatycznej zupy czosnkowej będziecie potrzebowali przypraw takich jak tymianek, ostra papryka w proszku i gałka muszkatołowa.

Składniki:

  • główka czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • duża cebula,
  • trzy duże ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek,
  • gałka muszkatołowa,
  • ostra papryka w proszku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój ziemniaki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokrój w plastry.
  2. W garnku rozpuść masło z oliwą. Dzięki takiemu połączeniu masło nie będzie się paliło. 
  3. Obrane ząbki czosnku wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dodaj do nich pokrojoną cebulę.
  4. Kiedy zacznie się wydobywać intensywny aromat ze smażącej się mieszanki, dodaj tymianek, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i ziemniaki. 
  5. Zalej całość bulionem w momencie, gdy ziemniaki lekko zmiękną.
  6. Gotuj zupę do chwili, kiedy ziemniaki się ugotują.

Smacznego!

Zupę zmiksuj, podawaj ze świeżymi grzankami.

Z czym jeść zupę czosnkową? Smakuje wybornie z grzankami

Zupę czosnkową najlepiej jest jeść z grzankami. Podaną na talerzach można posypać posiekaną natką pietruszki. Poza tym zupa świetnie komponuje się ze skwarkami i startym żółtym serem. Aby miała aksamitną konsystencję, ugotowaną zupę można zblendować. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.