Szarlotka Anny Lewandowskiej. Mistrzowskie ciasto pełne zdrowia. Z tą mąką będzie doskonałe

Szarlotka Anny Lewandowskiej to pomysł na zdrowy deser o wyjątkowym smaku. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali trzech rodzajów mąki: kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy.

Podajemy przepis Anny Lewandowskiej na wyjątkową szarlotkę, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Takim deserem można objadać się do woli. Jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych, a smak budzi zachwyt. Jak zrobić to pyszne ciasto z jabłkami?

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na szarlotkę Anny Lewandowskiej

Do wykonania ciasta będziecie potrzebowali różnych rodzajów mąki, żółtka i cukier kokosowy - jeżeli nie macie takiego w kuchni, możecie korzystać ze zwykłego cukru.

Składniki:

  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka oleju kokosowego,
  • pół szklanki cukru kokosowego,
  • cztery żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • płaska łyżka soli morskiej,
  • płatki migdałowe,
  • cukier puder do dekoracji.

Jabłka:

  • pięć dużych jabłek,
  • trzy łyki cukru kokosowego,
  • płaska łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka cynamonu.

Bigos z kapusty pekińskiejTak dawniej robiono bigos. Nie dodawano do niego... kapusty

Wykonanie szarlotki nie należy do najtrudniejszych. Warto sięgać po ten przepis jesienią i zimą

Przygotowanie:

  1. Przesiej wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 
  2. Żółtka wyrabiaj z cukrem kokosowym. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i olej.
  3. Przygotowaną masę wstaw do lodówki na około półtorej godziny.
  4. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wylej na nią połowę ciasta.
  5. Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plastry.
  6. Wymieszaj owoce z przyprawami i cukrem w garnku. Dodaj odrobinę wody i duś całość aż jabłka zmiękną.
  7. Ułóż jabłka na cieście.
  8. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp nią ułożone jabłka.
  9. Ciasto posyp płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
  10. Piecz całość około czterdziestu minut w 180 st. C.
  11. Kiedy ciasto będzie gotowe, pozostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Smacznego!

Ciasto z jabłkami będzie smakowało doskonale z kubkiem gorącej czekolady

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: