Podajemy przepis Anny Lewandowskiej na wyjątkową szarlotkę, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Takim deserem można objadać się do woli. Jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych, a smak budzi zachwyt. Jak zrobić to pyszne ciasto z jabłkami?
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na szarlotkę Anny Lewandowskiej
Do wykonania ciasta będziecie potrzebowali różnych rodzajów mąki, żółtka i cukier kokosowy - jeżeli nie macie takiego w kuchni, możecie korzystać ze zwykłego cukru.
Składniki:
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki ryżowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- szklanka oleju kokosowego,
- pół szklanki cukru kokosowego,
- cztery żółtka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- płaska łyżka soli morskiej,
- płatki migdałowe,
- cukier puder do dekoracji.
Jabłka:
- pięć dużych jabłek,
- trzy łyki cukru kokosowego,
- płaska łyżeczka kardamonu,
- łyżeczka cynamonu.
Wykonanie szarlotki nie należy do najtrudniejszych. Warto sięgać po ten przepis jesienią i zimą
Przygotowanie:
- Przesiej wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka wyrabiaj z cukrem kokosowym. Dodawaj stopniowo przesianą mąkę i olej.
- Przygotowaną masę wstaw do lodówki na około półtorej godziny.
- Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wylej na nią połowę ciasta.
- Umyj i obierz jabłka. Pokrój je w plastry.
- Wymieszaj owoce z przyprawami i cukrem w garnku. Dodaj odrobinę wody i duś całość aż jabłka zmiękną.
- Ułóż jabłka na cieście.
- Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Posyp nią ułożone jabłka.
- Ciasto posyp płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
- Piecz całość około czterdziestu minut w 180 st. C.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, pozostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.
Smacznego!
Ciasto z jabłkami będzie smakowało doskonale z kubkiem gorącej czekolady.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl