Banan - czego jeszcze o nim nie wiesz? [kalorie, wartości odżywcze]

Banan - jaki jest, każdy widzi. Ten tropikalny owoc uprawiany jest między innymi w Ameryce Południowej, Azji czy Afryce. Średnio ma długość koło 10-15 cm, jednak nierzadko długość owocu potrafi dojść nawet do 30 cm. To co pewnie wielu z Was zaskoczy to fakt, że z botanicznego punktu widzenia banan należy do grupy jagód.

Ile kalorii ma banan?

Banan to owoc, który w szczególności upodobały sobie dzieci. Nic dziwnego - słodki smak i kremowa konsystencja odpowiada nawet maluchom, które nie mają jeszcze wszystkich zębów. Średniej wielkości banan waży około 180 gramów, jednak sporą część masy stanowi jego skórka. Niestety na ile banan bez wątpienia jest zdrowym i pożywnym owocem, jest też bardzo kaloryczny. Odpowiadając na pytanie: ile kalorii ma banan i opierając się przy tym na konkretnej masie - w 100 gramach owocu zawartych jest aż 550 kcal.

Banan: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Właściwości odżywcze banana nie są żadnym nowym odkryciem, choć jego zastosowanie wciąż się poszerza. Banan jest bogatym źródłem potasu, który potrzebny jest sportowcom. To elektrolit, który wspomaga układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo zawiera również:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • pektyny, które utrzymują na stabilnym poziomie cholesterol, a także w odpowiednio dużej ilości pomagają ograniczyć wytwarzanie glukozy po posiłku (pod warunkiem, że pektyny zostaną zjedzone wraz z posiłkiem). 
Zobacz wideo Banany są zdrowsze niż myślisz. A na dodatek pomagają rzucić palenie!

Pieczony banan, banan po angielsku, banan w cieście... czyli co można zrobić z banana

Banan smakuje w każdej postaci, zielonej, żółtej i przybrązowionej. Robi się z niego słodkie, kremowe desery, chrupiące chipsy, jest uwielbiany w połączeniu z nutellą na przykład jako dodatek do naleśników. Miłośnikom kuchni wegańskiej banan służy jako zamiennik zamiast jajek w cieście, ponieważ w podobny sposób łączy ze sobą składniki. Z kuchni azjatyckiej wiele osób kojarzy pewnie banan w cieście, czyli płynne kawałki owocu wysmażone w chrupiącym cieście naleśnikowym serwowane jako deser czy słodka przekąska.

Popularne, choć nie aż tak znane, jak banany w cieście są banany po angielsku lub banany w angielskim sosie. Sos przygotowuje się z utartych z cukrem pudrem żółtek i śmietanki kremówki i podaje z kwaskowatymi w smaku bananami na gorąco, posypany gałką muszkatołową. Deser tak dobry, że palce lizać.

Pieczony banan jest również ciekawym sposobem na przygotowanie słodkiej przekąski. Wykonanie takiego deseru nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga skomplikowanych produktów. Banana przekraja się na pół, posypuje cukrem i orzechami, zapieka w piekarniku i serwuje ze słodkim serkiem i konfiturą. To jednocześnie zdrowe i sycące danie, którego koniecznie trzeba spróbować.

Wszechstronność banana. To warto wiedzieć

To, że banana można użyć w wegańskich przepisach zamiast białek czy całych jajek to już pewnie wie wiele osób. Jednak ilu z Was słyszało o bananowej zupie z curry, czosnkiem i cebulą? Niebo w gębie! No i z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Bananowy sok świetnie komponuje się z wieloma drinkami, kawałeczki banana chętnie skąpią się w sałatce i to nie koniecznie tylko tej owocowej, a jeśli ktoś woli dania na chrupiąco, to może przygotować z niego chipsy w ramach zdrowej przekąski.

Właściwości nawilżające i natłuszczające bananów dostrzeżono także w kosmetologii, a kremy, maski czy odżywki bananowe szybko znikają ze sklepowych półek. Nie zmarnuje się nawet skórka z banana i wcale nie musi być obiektem do żartów z poślizgnięcia się na niej. Skórka tego księżycokształtnego owocu może przydać się do zbierania drzazg w drewnie, ukoi swędzenie po ukąszeniu owada, przyśpieszy proces gojenia się ran. A dla początkujących tatuażystów stanowi dobry element do ćwiczeń.

Na koniec jeszcze informacja dla alergików. Banany pokryte są warstwą lateksu, który może wywoływać mocne reakcje alergiczne. 

A teraz nie pozostaje już nic innego, jak życzyć miłośnikom bananów: Smacznego!

Zobacz też: Po czym poznać najlepsze pomarańcze? Mają na skórce "pępek" [ZDJĘCIA]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.