Kogel mogel jest jednym z najprostszych deserów, jakie znamy. Powstaje w zaledwie kilka chwil i wymaga zaledwie dwóch obowiązkowych składników. To także deser, który znany jest od pokoleń. W wielu domach mistrzynią od przyrządzania tego smakołyku są babcie. Jak zrobić kogel mogel?
W czasach PRL-u, kiedy na sklepowych półkach znaleźć można było głównie musztardę i ocet, kogel mogel był nie lada rarytasem. Kochały go dzieci, ale również i dorośli, bo w końcu trzeba było sobie w jakiś sposób osłodzić życie, gdy sklepowe słodycze były towarem luksusowym. Po zmianach ustrojowych i zalaniu sklepów przez wszelkie możliwe słodycze, kogel mogel na lata został zapomniany. Jednak dziś ponownie wraca do łask i raz na jakiś czas stanowi ciekawą, słodką przekąskę. Jak zrobić kogel mogel?
Kogel mogel to nic innego, jak żółtka jaj z cukrem utarte na masę o konsystencji kremu. Z czym zrobić kogel mogel? W niektórych przepisach dodaje się również zmiksowane z cukrem na pianę białka, albo ulubione dodatki w postaci kakao czy miodu. Prosta i bardzo szybka rzecz, a jak niesamowicie smakuje. Z drugiej natomiast strony, tyle mówi się o salmonelli, która czyha na skorupkach surowych jaj, by wywołać salmonellozę, czyli najkrócej mówiąc chorobę podobną do grypy jelitowej. Warto więc zawsze przed jego przygotowaniem krótko sparzyć skorupki, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii (podobnie postępujemy przygotowując m.in. tiramisu).
Wiele osób m.in. ze względu na obecność surowych jajek zastanawia się, czy kogel mogel jest zdrowy. Otóż okazuje się, że ów obiekt sporów sprzyja naszemu organizmowi. Żółtka zawierają fosfolipidy, które niwelują stany zapalne, obniżają ciśnienie oraz wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu. A jeśli chodzi o wartości odżywcze kogel mogel również nie zawodzi. Jakie witaminy ma kogel mogel? Przede wszystkim: A, B1, B2, B4, B6, B12, D, E i K. Dodatkowo zawiera składniki takie jak:
Kogel mogel nie jest skomplikowanym deserem - wymaga zaledwie dwóch składników. Możemy go jednak dowolnie urozmaicać dodając produkty, które lubimy.
Kogel mogel: przepis na słodki, jajeczny deser
Składniki: 2 duże jajka, 2 łyżki drobnego cukru do deserów
Dodatkowo można dodać odrobinę kakao, miód lub syrop klonowy etc.
Przygotowanie:
Deser podajemy od razu po przygotowaniu. No i warto być przygotowanym na dokładkę! Smacznego!
Zobacz też: Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami