• Link został skopiowany

Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Kogel - mogel to deser będący cząstką kuchni żydowskiej. Wiadomo, że przygotowywano go na szabas, m.in. dlatego, że dobrze działał na gardło, przygotowując je do rytualnych śpiewów. Obecnie kogel - mogel nie jest już tak popularny ze względu na obawę przed salmonellą, mimo to wciąż wiele osób przyrządza go w domu.
Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Jak zrobić kogel mogel, czyli deser naszych rodziców i dziadków?

Kogel mogel jest jednym z najprostszych deserów, jakie znamy. Powstaje w zaledwie kilka chwil i wymaga zaledwie dwóch obowiązkowych składników. To także deser, który znany jest od pokoleń. W wielu domach mistrzynią od przyrządzania tego smakołyku są babcie. Jak zrobić kogel mogel?

W czasach PRL-u, kiedy na sklepowych półkach znaleźć można było głównie musztardę i ocet, kogel mogel był nie lada rarytasem. Kochały go dzieci, ale również i dorośli, bo w końcu trzeba było sobie w jakiś sposób osłodzić życie, gdy sklepowe słodycze były towarem luksusowym. Po zmianach ustrojowych i zalaniu sklepów przez wszelkie możliwe słodycze, kogel mogel na lata został zapomniany. Jednak dziś ponownie wraca do łask i raz na jakiś czas stanowi ciekawą, słodką przekąskę. Jak zrobić kogel mogel?

Z czym zrobić kogel mogel? Potrzebne składniki

Kogel mogel to nic innego, jak żółtka jaj z cukrem utarte na masę o konsystencji kremu. Z czym zrobić kogel mogel? W niektórych przepisach dodaje się również zmiksowane z cukrem na pianę białka, albo ulubione dodatki w postaci kakao czy miodu. Prosta i bardzo szybka rzecz, a jak niesamowicie smakuje. Z drugiej natomiast strony, tyle mówi się o salmonelli, która czyha na skorupkach surowych jaj, by wywołać salmonellozę, czyli najkrócej mówiąc chorobę podobną do grypy jelitowej. Warto więc zawsze przed jego przygotowaniem krótko sparzyć skorupki, by pozbyć się niebezpiecznych bakterii (podobnie postępujemy przygotowując m.in. tiramisu).

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Kogel mogel: czy jest zdrowy? Jakie witaminy ma kogel mogel?

Wiele osób m.in. ze względu na obecność surowych jajek zastanawia się, czy kogel mogel jest zdrowy. Otóż okazuje się, że ów obiekt sporów sprzyja naszemu organizmowi. Żółtka zawierają fosfolipidy, które niwelują stany zapalne, obniżają ciśnienie oraz wpływają na zmniejszenie poziomu cholesterolu. A jeśli chodzi o wartości odżywcze kogel mogel również nie zawodzi. Jakie witaminy ma kogel mogel? Przede wszystkim: A, B1, B2, B4, B6, B12, D, E i K. Dodatkowo zawiera składniki takie jak:

  • cynk,
  • jod,
  • fosfor,
  • żelazo ,
  • selen,
  • kwas foliowy. 

Kogel mogel: przepis. Słodką przekąskę przygotujesz w kilka minut

Kogel mogel nie jest skomplikowanym deserem - wymaga zaledwie dwóch składników. Możemy go jednak dowolnie urozmaicać dodając produkty, które lubimy.

Kogel mogel: przepis na słodki, jajeczny deser

Składniki: 2 duże jajka, 2 łyżki drobnego cukru do deserów

Dodatkowo można dodać odrobinę kakao, miód lub syrop klonowy etc.

Przygotowanie:

  1. Jajka krótko sparz wrzątkiem. Następnie oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w pojemniku blendera albo bezpośrednio w miseczce.
  3. Wymieszaj z cukrem.
  4. Do ucierania możesz użyć blendera, ale równie dobrze zwykłej trzepaczki.
  5. Pod koniec możesz dodatć ulubione dodatki.

Deser podajemy od razu po przygotowaniu. No i warto być przygotowanym na dokładkę! Smacznego!

Zobacz też: Pasta jajeczna na wypasie. Podrasuj śniadaniową klasykę tymi dodatkami

Więcej o: