Jabłecznik i szarlotka to dwa zupełnie różne ciasta i dzisiaj skupimy się na tym pierwszym. Czy da się zrobić jabłecznik w 10 minut? Oczywiście, że tak, a dziś podpowiemy ci, jak się za to zabrać. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to cynamon. Ta przyprawa wręcz kocha się z jabłkami.
Jabłecznik to ciasto, które zrobisz szybko i bezproblemowo. Przepis jest banalny i w przeciwieństwie do szarlotki, zajmuje naprawdę mało czasu i nie ma opcji, żeby się komuś nie udało. Oto przepis na kryzysowy deser.
Jabłecznik - przepis na kryzysowe ciasto
Składniki:
3 jabłka
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
4 większe jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Jabłka obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw.
Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka".