Jabłecznik - przepis na błyskawiczne ciasto. Nawet nie pobrudzisz sobie rąk

Jabłecznik i szarlotka to dwa zupełnie różne ciasta i dzisiaj skupimy się na tym pierwszym. Czy da się zrobić jabłecznik w 10 minut? Oczywiście, że tak, a dziś podpowiemy ci, jak się za to zabrać. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to cynamon. Ta przyprawa wręcz kocha się z jabłkami.

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jabłecznik to ciasto, które zrobisz szybko i bezproblemowo. Przepis jest banalny i w przeciwieństwie do szarlotki, zajmuje naprawdę mało czasu i nie ma opcji, żeby się komuś nie udało. Oto przepis na kryzysowy deser.

Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku.'Najpyszniejsze kruche ciasto'Magda Gessler zdradziła sekret obłędnego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"

Jabłecznik - przepis na kryzysowe ciasto

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 większe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka.
  4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka".

Kostka masłaProsty sposób na masło z lodówki - mogłeś nie znać tego banalnego triku

Więcej o: