• Link został skopiowany

Jabłecznik - przepis na błyskawiczne ciasto. Nawet nie pobrudzisz sobie rąk

Jabłecznik i szarlotka to dwa zupełnie różne ciasta i dzisiaj skupimy się na tym pierwszym. Czy da się zrobić jabłecznik w 10 minut? Oczywiście, że tak, a dziś podpowiemy ci, jak się za to zabrać. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to cynamon. Ta przyprawa wręcz kocha się z jabłkami.
Jabłecznik
larik_malasha /Shutterstock

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jabłecznik to ciasto, które zrobisz szybko i bezproblemowo. Przepis jest banalny i w przeciwieństwie do szarlotki, zajmuje naprawdę mało czasu i nie ma opcji, żeby się komuś nie udało. Oto przepis na kryzysowy deser.

Jabłecznik - przepis na kryzysowe ciasto

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 większe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i pokrój je w plastry. Następnie włóż do miski i dodaj cynamon. Wymieszaj i odstaw.
  2. Do miski wbij jajka i dodaj oba cukry. Następnie za pomocą miksera utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy stopniowo wlewaj mleko i olej. Kiedy składniki się połączą, dodaj jabłka.
  4. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłecznik piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę lub "do suchego patyczka".
Więcej o: