Sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi może uratować nie jedną sytuację kulinarną. Kto z nas choć raz nie jadł klasycznego śledzia z cebulką? I choć ludzie dzielą się na miłośników tej przekąski i jej totalnych przeciwników, to zarówno jednym, jak i drugim może przydać się odrobina wiedzy na temat wychodzenia z kulinarnej opresji.
Przepisów na śledzie jest bardzo dużo, dlatego, jeżeli nie mamy własnej kompozycji, to sięganie po czyjąś recepturę może czasem okazać się nie do końca trafionym rozwiązaniem. Zwłaszcza jeżeli nie jesteśmy zwolennikami używania zbyt dużej ilości soli do posiłków, a receptura przewiduje inaczej. Choć zawsze możemy zmienić nieco proporcje, to jednak jeżeli nie mamy doświadczenia w danej dziedzinie, raczej trzymamy się przepisu.
Niestety co jeśli koniec końców ostateczny efekt okazuje się inny, niż zakładaliśmy, a śledzie są po prostu dla nas za słone. Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Z pomocą przychodzą domowe sposoby babci Zosi stosowane od lat.
Po pierwsze woda, śledzie umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, użyjmy mleka, to właśnie ono ma działanie neutralizujące uczucie słonego smaku.
Trzeci sposób usuwania nadmiaru soli ze śledzi to namaczanie ryb w kwaśnym mleku. Dzięki tej metodzie dodatkowo nadamy naszej przekąsce lekkiej kwaskowości.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli już uratujemy nasze śledzie od nadmiaru soli, warto przyrządzić z nich różne dania. Dla smakoszy wersji solo wystarczy dodatek chleba i gotowe. Jednak jeżeli spodziewamy się gości i chcemy ich zaskoczyć czymś wyjątkowym, przygotujmy nowoczesną sałatkę ze śledzi i buraków.
Składniki:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotowe.