Sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi? Oto trzy szybkie metody babci Zosi

Jeśli jesteśmy miłośnikami rybnych przekąsek, ale coś poszło nie tak i nasz przysmak jest za słony, warto wykorzystać sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi. Przygotowaliśmy trzy sprawdzone metody babci Zosi, które przydadzą się w każdej kuchni.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi może uratować nie jedną sytuację kulinarną. Kto z nas choć raz nie jadł klasycznego śledzia z cebulką? I choć ludzie dzielą się na miłośników tej przekąski i jej totalnych przeciwników, to zarówno jednym, jak i drugim może przydać się odrobina wiedzy na temat wychodzenia z kulinarnej opresji.

Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Przykładem są doskonałe śledzie po kaszubsku. Zdjęcie ilustracyjnePrawdziwe śledzie po kaszubsku. Jak je przygotować?

Bo śledzie były za słone, czyli jak pozbyć się nadmiaru soli z klasycznej przekąski?

Przepisów na śledzie jest bardzo dużo, dlatego, jeżeli nie mamy własnej kompozycji, to sięganie po czyjąś recepturę może czasem okazać się nie do końca trafionym rozwiązaniem. Zwłaszcza jeżeli nie jesteśmy zwolennikami używania zbyt dużej ilości soli do posiłków, a receptura przewiduje inaczej. Choć zawsze możemy zmienić nieco proporcje, to jednak jeżeli nie mamy doświadczenia w danej dziedzinie, raczej trzymamy się przepisu. 

Niestety co jeśli koniec końców ostateczny efekt okazuje się inny, niż zakładaliśmy, a śledzie są po prostu dla nas za słone. Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Z pomocą przychodzą domowe sposoby babci Zosi stosowane od lat.

Po pierwsze woda, śledzie umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, użyjmy mleka, to właśnie ono ma działanie neutralizujące uczucie słonego smaku. 

Trzeci sposób usuwania nadmiaru soli ze śledzi to namaczanie ryb w kwaśnym mleku. Dzięki tej metodzie dodatkowo nadamy naszej przekąsce lekkiej kwaskowości.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Śledź pod pierzynką - krok 6Śledzie pod pierzynką, czyli najsmaczniejsza polska sałatka śledziowa

Śledzie, przekąska na wiele sposobów

Jeśli już uratujemy nasze śledzie od nadmiaru soli, warto przyrządzić z nich różne dania. Dla smakoszy wersji solo wystarczy dodatek chleba i gotowe. Jednak jeżeli spodziewamy się gości i chcemy ich zaskoczyć czymś wyjątkowym, przygotujmy nowoczesną sałatkę ze śledzi i buraków.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych z cebulką,
  • 2 duże ugotowane ziemniaki,
  • 3 średnie ugotowane buraki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Więcej o: