Jaki ser do sernika? Taki wybiera Ania Starmach. Ciasto będzie miało genialny smak

Sernik to ciasto, które sprawdzi sie w różnych sytuacjach. Jeśli nie wiesz, jaki ser wybrać do pieczenia sernika, podpowiadamy. Ania Starmach radzi, aby wybrać tradycyjny, półtłusty twaróg. Dlaczego właśnie ten?

Istnieją setki przepisów na idealny sernik. W wielu z nich jednym ze składników będzie gotowy ser w wiaderku. Warto pamiętać, że smak sernika zależy przede wszystkim od rodzaju sera, jakiego użyjemy. Ania Starmach poleca korzystać z twarogu półtłustego. Dlaczego będzie lepszy od sera w wiaderku? Chodzi przede wszystkim o bardziej wyrazisty smak.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Sernik najlepiej piec z twarogu półtłustego. Będzie lepszy od tego z wiaderka

Jeśli zamierzasz piec sernik, najlepszym wyborem będzie przygotowanie kostki twarogu półtłustego. Gotowe sery w wiaderkach po prostu nie mają tak dobrego smaku, jak twaróg. Wiele z nich zawiera też dodatkowe sztuczne aromaty i konserwanty. Właśnie dlatego lepiej będzie własnoręcznie zmielić biały ser, najlepiej trzykrotnie. Dzięki temu w serniku nie znajdziemy grudek.

Poza tym sernik zrobiony z twarogu będzie bardziej puszysty, nie opadnie, nie będzie pękać podczas pieczenia i uzyska wyjątkowo delikatny smak. 

Warto pamiętać, że w przygotowaniu sernika liczy się też odpowiednia temperatura. 

Temperatura pieczenia i sposób chłodzenia sernika to kolejne ważne czynniki w przygotowaniu ciasta

Odpowiednia temperatura pieczenia to kluczowy czynnik w powstawaniu sernika. Zbyt mocno nagrzany piekarnik będzie miał zły wpływ na delikatną konsystencję ciasta. Podobnie negatywnie wpłyną gwałtowne zmiany temperatury. Sernik najlepiej jest piec w temperaturze między 150 a 170 stopni Celsjusza. Sernik nie opadnie gwałtownie, jeżeli będzie pieczony dłużej w niższej temperaturze - w ten sposób będzie rósł bardzo powoli. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.