Istnieją setki przepisów na idealny sernik. W wielu z nich jednym ze składników będzie gotowy ser w wiaderku. Warto pamiętać, że smak sernika zależy przede wszystkim od rodzaju sera, jakiego użyjemy. Ania Starmach poleca korzystać z twarogu półtłustego. Dlaczego będzie lepszy od sera w wiaderku? Chodzi przede wszystkim o bardziej wyrazisty smak.
Jeśli zamierzasz piec sernik, najlepszym wyborem będzie przygotowanie kostki twarogu półtłustego. Gotowe sery w wiaderkach po prostu nie mają tak dobrego smaku, jak twaróg. Wiele z nich zawiera też dodatkowe sztuczne aromaty i konserwanty. Właśnie dlatego lepiej będzie własnoręcznie zmielić biały ser, najlepiej trzykrotnie. Dzięki temu w serniku nie znajdziemy grudek.
Poza tym sernik zrobiony z twarogu będzie bardziej puszysty, nie opadnie, nie będzie pękać podczas pieczenia i uzyska wyjątkowo delikatny smak.
Warto pamiętać, że w przygotowaniu sernika liczy się też odpowiednia temperatura.
Odpowiednia temperatura pieczenia to kluczowy czynnik w powstawaniu sernika. Zbyt mocno nagrzany piekarnik będzie miał zły wpływ na delikatną konsystencję ciasta. Podobnie negatywnie wpłyną gwałtowne zmiany temperatury. Sernik najlepiej jest piec w temperaturze między 150 a 170 stopni Celsjusza. Sernik nie opadnie gwałtownie, jeżeli będzie pieczony dłużej w niższej temperaturze - w ten sposób będzie rósł bardzo powoli.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl