• Link został skopiowany

To najlepszy ser do sernika. Na niego stawia Ania Starmach. Deser będzie jak z cukierni

Sernik to ciasto bardzo uniwersalne. Sprawdzi się nie tylko podczas uroczystości rodzinnych, lecz także jako zwykły deser na weekend. Jednak by wyszedł odpowiednio smaczny, warto wiedzieć, jaki ser wybrać. Ani Starmach stawia na konkretny rodzaj.
Robienie sernika
Fot. Pawel Kacperek/ iStock

Sernik można przygotować na dziesiątki sposobów. Jednak by smakował jak z najlepszej cukierni (a może nawet lepiej!), trzeba przede wszystkim postawić na odpowiednie składniki. Warto pamiętać, że smak sernika zależy przede wszystkim od rodzaju sera, jakiego użyjemy. Ania Starmach poleca korzystać z twarogu półtłustego. Dlaczego będzie lepszy od sera w wiaderku? Chodzi przede wszystkim o bardziej wyrazisty smak.

Zobacz wideo Iwona Pavlović dostała od Beaty Tyszkiewicz przepis na sernik... w formie listu

Sernik najlepiej piec z twarogu półtłustego. Będzie lepszy od tego z wiaderka

Jeśli zamierzasz piec sernik, najlepszym wyborem będzie przygotowanie kostki twarogu półtłustego. Gotowe sery w wiaderkach po prostu nie mają tak dobrego smaku, jak twaróg. Wiele z nich zawiera też dodatkowe sztuczne aromaty i konserwanty. Właśnie dlatego lepiej będzie własnoręcznie zmielić biały ser, najlepiej trzykrotnie. Dzięki temu w serniku nie znajdziemy grudek.

Poza tym sernik zrobiony z twarogu będzie bardziej puszysty, nie opadnie, nie będzie pękać podczas pieczenia i uzyska wyjątkowo delikatny smak. Warto pamiętać, że w przygotowaniu sernika liczy się też odpowiednia temperatura. 

Temperatura pieczenia i sposób chłodzenia sernika to kolejne ważne czynniki w przygotowaniu ciasta

Odpowiednia temperatura pieczenia to kluczowy czynnik w powstawaniu sernika. Zbyt mocno nagrzany piekarnik będzie miał zły wpływ na delikatną konsystencję ciasta. Podobnie negatywnie wpłyną gwałtowne zmiany temperatury. Sernik najlepiej jest piec w temperaturze między 150 a 170 stopni Celsjusza. Sernik nie opadnie gwałtownie, jeżeli będzie pieczony dłużej w niższej temperaturze - w ten sposób będzie rósł bardzo powoli.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: