Nie możesz się doczekać Burgera Drwala? Uczestniczka MasterChefa pokazała, jak zrobić go w domu. "Sztos"

Burger Drwala to kanapka, która w ofercie McDonald's pojawia się jesienią. Jej fajni co roku nie mogą doczekać się, kiedy trafi do sprzedaży. Jeśli ty też należysz do tego grona, to już dłużej czekać nie musisz. Internet jest pełen przepisów, a my wybraliśmy jeden z nich - z TikToka Zuzy Lisowskiej, uczestniczki MasterChefa.

Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Burger Drwala, nazywany też Kanapką Drwala, po raz pierwszy trafił do oferty sieci w 2011 roku. Pojawia się jesienią, zwykle w listopadzie. Wśród klientów McDonald's ma wielu fanów, którzy co roku czekają na moment, gdy Drwal wróci do menu.

Jeśli ty też nie możesz doczekać się powrotu kanapki, możesz zrobić ją sam w domu. Internet pełen jest różnych przepisów, a my wybraliśmy jeden - na TikToku podzieliła się nim Zuza Lisowska, która była uczestniczką 10. edycji programu MasterChef. Zobacz, jak przygotowuje domowy Burger Drwala.

Przepisy na domowy Burger Drwala

Składniki:

  • wołowe mięso mielone
  • kilka plastrów surowego wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • bułki do burgerów
  • ser camembert
  • żurawina
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • sałata lodowa

Sos:

  • łyżka keczupu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

Składniki na sos mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i na sucho podsmażamy na niej plastry boczku. Bułki kroimy na pół, posypujemy startym żółtym serem i pokruszonym boczkiem. Wstawiamy do piekarnika, by się zarumieniły.

W tym czasie przygotowujemy camembert. Kroimy go na pół i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na gorącym oleju aż się zarumieni. Odsączamy. 

Z mięsa mielonego formujemy kuleczki, a następnie spłaszczamy je w dłoniach i smażymy. Przyprawiamy, a potem odciskamy z nadmiaru tłuszczu.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na miniburgery z szarpaną wołowiną i serem cheddar

Na spód bułki kładziemy żurawinę, a na nią camembert. Na ser kładziemy boczek, a na boczek kotlet. Mięso polewamy sosem, a na wierzchu układamy posiekaną sałatę. Przykrywamy całość drugą częścią bułki.

Pod postem Zuzy pojawiło się mnóstwo komentarzy zgłodniałych internautów. Wiele osób zachwycało się wyglądem przygotowanego przez nią burgera. Pojawiła się nawet prośba o wersję wegańską.

Ale to sztos wygląda.
Ten serek w środku idealnie roztopiony.
Omg cudowny przepis.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.