Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Burger Drwala, nazywany też Kanapką Drwala, po raz pierwszy trafił do oferty sieci w 2011 roku. Pojawia się jesienią, zwykle w listopadzie. Wśród klientów McDonald's ma wielu fanów, którzy co roku czekają na moment, gdy Drwal wróci do menu.
Jeśli ty też nie możesz doczekać się powrotu kanapki, możesz zrobić ją sam w domu. Internet pełen jest różnych przepisów, a my wybraliśmy jeden - na TikToku podzieliła się nim Zuza Lisowska, która była uczestniczką 10. edycji programu MasterChef. Zobacz, jak przygotowuje domowy Burger Drwala.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania:
Składniki na sos mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i na sucho podsmażamy na niej plastry boczku. Bułki kroimy na pół, posypujemy startym żółtym serem i pokruszonym boczkiem. Wstawiamy do piekarnika, by się zarumieniły.
W tym czasie przygotowujemy camembert. Kroimy go na pół i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Następnie smażymy na gorącym oleju aż się zarumieni. Odsączamy.
Z mięsa mielonego formujemy kuleczki, a następnie spłaszczamy je w dłoniach i smażymy. Przyprawiamy, a potem odciskamy z nadmiaru tłuszczu.
Na spód bułki kładziemy żurawinę, a na nią camembert. Na ser kładziemy boczek, a na boczek kotlet. Mięso polewamy sosem, a na wierzchu układamy posiekaną sałatę. Przykrywamy całość drugą częścią bułki.
Pod postem Zuzy pojawiło się mnóstwo komentarzy zgłodniałych internautów. Wiele osób zachwycało się wyglądem przygotowanego przez nią burgera. Pojawiła się nawet prośba o wersję wegańską.
Ale to sztos wygląda.
Ten serek w środku idealnie roztopiony.
Omg cudowny przepis.