Zupa porowa z nietypowym dodatkiem. Ten ser sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją

Zupa porowa to pomysł na szybki obiad, przy którym się nie napracujesz. Przepis jest bardzo prosty, ale jak wiadomo - zawsze można go udoskonalić. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę krem z pora z dodatkiem aromatycznego koziego sera. Efekt z pewnością cię zachwyci.

Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa porowa to prosty pomysł na obiad, kiedy twój dzienny grafik bywa napięty, a ochota na smaczny posiłek nie odpuszcza. Przepis jest prosty, a dodatek koziego sera sprawi, że wszystkie inne zupy pokłonią się nowej królowej. Oto jej wysokość zupa porowa!

Dietetyk podpowiada jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Robimy to zdecydowanie za długoDietetyczka podpowiada, jak długo przechowywać ugotowany makaron. Robimy to źle

Zupa porowa - przepis z kozim serem

Składniki:

  • 4 większe pory (białe części)
  • 4 ziemniaki
  • 200 g koziego sera
  • masło
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do podania grzanki

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj posiekane pory obraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż, aż pory się zeszklą. 
  2. Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Dodaj także pokrojony ser i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Do zupy wlej śmietankę, następnie dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste?Trzy zasady perfekcyjnych schabowych. Jedną stosuje sama Magda Gessler

Więcej o: