-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa porowa z nietypowym dodatkiem. Ten ser sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją
Zupa porowa z nietypowym dodatkiem. Ten ser sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją
Zupa porowa to pomysł na szybki obiad, przy którym się nie napracujesz. Przepis jest bardzo prosty, ale jak wiadomo - zawsze można go udoskonalić. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę krem z pora z dodatkiem aromatycznego koziego sera. Efekt z pewnością cię zachwyci.
Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa porowa to prosty pomysł na obiad, kiedy twój dzienny grafik bywa napięty, a ochota na smaczny posiłek nie odpuszcza. Przepis jest prosty, a dodatek koziego sera sprawi, że wszystkie inne zupy pokłonią się nowej królowej. Oto jej wysokość zupa porowa!
Zupa porowa - przepis z kozim serem
Składniki:
- 4 większe pory (białe części)
- 4 ziemniaki
- 200 g koziego sera
- masło
- ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- do podania grzanki
Sposób wykonania:
- W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj posiekane pory obraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż, aż pory się zeszklą.
- Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Dodaj także pokrojony ser i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Do zupy wlej śmietankę, następnie dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.