Zupa porowa z nietypowym dodatkiem. Ten ser sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją

Zupa porowa to pomysł na szybki obiad, przy którym się nie napracujesz. Przepis jest bardzo prosty, ale jak wiadomo - zawsze można go udoskonalić. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę krem z pora z dodatkiem aromatycznego koziego sera. Efekt z pewnością cię zachwyci.

Więcej przepisów na szybkie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa porowa to prosty pomysł na obiad, kiedy twój dzienny grafik bywa napięty, a ochota na smaczny posiłek nie odpuszcza. Przepis jest prosty, a dodatek koziego sera sprawi, że wszystkie inne zupy pokłonią się nowej królowej. Oto jej wysokość zupa porowa!

Zupa porowa - przepis z kozim serem

Składniki:

  • 4 większe pory (białe części)
  • 4 ziemniaki
  • 200 g koziego sera
  • masło
  • ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do podania grzanki

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj posiekane pory obraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż, aż pory się zeszklą. 
  2. Do podsmażonych warzyw dodaj bulion. Dodaj także pokrojony ser i gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Do zupy wlej śmietankę, następnie dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Więcej o:
Copyright © Agora SA