Szybkie przekąski na zimno na Andrzejki. Tanie pomysły na domówkę z przyjaciółmi

Szybkie przekąski na zimno na Andrzejki to idealne rozwiązanie na domówkę ze znajomymi. Dzięki kilku prostym przepisom przyrządzimy tanie potrawy, które umilą wspólnie spędzony czas. Lista zakupów nie uszczupli mocno domowego budżetu.
Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko

Szybkie przekąski na zimno na Andrzejki sprawdzą się w każdym domu. Zwłaszcza jeśli nie chcemy przeznaczyć na zorganizowanie imprezy byt dużej puli pieniędzy. Pośród naszych przepisów znajdzie się coś dla wegetarian, jak i miłośników mięsa.

Tortilla pełna niespodzianek, czyli przekąski na zimno na Andrzejki

Jednym z pomysłów na szybkie przekąski na zimno jest przyrządzenie tortilli, którą później pokroimy na małe części. Do środka możemy włożyć wszystko to, co lubimy, dzięki czemu na jednym talerzu mogą znaleźć się przeróżne smaki. Wersja wege, czy propozycja z dodatkiem mięsa zadowoli każdego gościa.

Składniki:

  • opakowanie placków tortilli,
  • sałata lodowa,
  • papryka,
  • świeży ogórek,
  • żółty ser,
  • szynka (w wersji mięsnej),
  • jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Sałatę rwiemy na mniejsze części.
  3. Paprykę, ogórek, ser i szybkę kroimy w cienkie długie plastry.
  4. Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt naturalny, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  5. Na szerokiej desce do krojenia kładziemy placek tortilli. Smarujemy go sosem czosnkowym i układamy wszystkie składniki. Zwijamy w rulonik, mocno ściskając, a następnie za  pomocą noża kroimy tortillę na mniejsze kawałeczki. Układamy na talerzu. Czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.

Bruschetta na zimno, czyli Włochy na polskim stole

Kolejną propozycją szybkiej i zimnej przekąski na Andrzejki są małe kawałki bagietki z dodatkiem ziół i pomidorów. Wykonanie jest bardzo proste, a miłośnicy włoskiej kuchni z pewnością docenią nasz pomysł.

Składniki:

  • bagietka,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano, 
  • sól,
  • pieprz,
  • świeże listki bazylii (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

  1. Bagietkę kroimy na grube plastry. 
  2. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy oregano, sól i pieprz.
  3. Pomidory myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wkładamy do wysokiego naczynia i zalewamy wrzątkiem na dwie minuty. Po tym czasie wylewamy wodę. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę.
  4. Pokrojoną bagietkę nacierany ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drobno posiekane pomidory. 
  5. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Dekorujemy bruschettę

Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu warto podpiec bagietkę skropioną oliwą z oliwek. W tym celu nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy bruschettę przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy pieczywo, studzimy i nacieramy czosnkiem, dodając na koniec świeże pomidory z bazylią.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Deska rozmaitości, czyli dla każdego coś pysznego

Kolejnym pomysłem, który nie tylko pysznie smakuje, ale także pięknie się prezentuje, jest deska rozmaitości. W tym celu wybieramy sporą, drewnianą lub bambusową deseczkę i układamy na niej różne przekąski na zimno na Andrzejki. Mogą to być następujące produkty:

  • winogrona bez pestek,
  • ser pleśniowy ułożony w kostkę,
  • suszone jabłka (dostępne w każdym spożywczym sklepie),
  • bakalie.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.