Syrop piernikowy to fantastyczny dodatek do kawy, ciast i naleśników. Przepis jest bardzo prosty, a smak syropu natychmiast uwalnia magię świąt. Jak zrobić go w domu? Nie możesz zapomnieć o cynamonie i gałce muszkatołowej - te przyprawy nadają wyjątkowego charakteru.
Syrop piernikowy wzbogaci smak kawy, doda słodyczy ciastom i naleśnikom, a zrobisz go w zaledwie 20 minut. Przepis jest banalny, ale musisz trzymać się proporcji - przyprawy sprawią, że syrop albo będzie obłędny, albo niezdatny.
Syrop piernikowy - przepis, który uwolni magię świąt
Składniki:
0,5 l wody
300 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka esencji waniliowej
szczypta soli
szczypta kardamonu
szczypta mielonego ziela angielskiego
Sposób wykonania:
Przygotuj rondelek i wlej do niego wodę. Następnie dodaj cukier i wymieszaj.
Dodaj przyprawy i wstaw na niewielki ognień. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj esencję waniliową.
Kiedy syrop zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do buteleczek. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.