-
Haps
-
Jak przygotować
- Syrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut i już możemy zaczynać święta
Syrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut i już możemy zaczynać święta
Syrop piernikowy to fantastyczny dodatek do kawy, ciast i naleśników. Przepis jest bardzo prosty, a smak syropu natychmiast uwalnia magię świąt. Jak zrobić go w domu? Nie możesz zapomnieć o cynamonie i gałce muszkatołowej - te przyprawy nadają wyjątkowego charakteru.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Syrop piernikowy wzbogaci smak kawy, doda słodyczy ciastom i naleśnikom, a zrobisz go w zaledwie 20 minut. Przepis jest banalny, ale musisz trzymać się proporcji - przyprawy sprawią, że syrop albo będzie obłędny, albo niezdatny.
Syrop piernikowy - przepis, który uwolni magię świąt
Składniki:
- 0,5 l wody
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
Sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek i wlej do niego wodę. Następnie dodaj cukier i wymieszaj.
- Dodaj przyprawy i wstaw na niewielki ognień. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj esencję waniliową.
- Kiedy syrop zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do buteleczek. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.