Syrop piernikowy do kawy i naleśników. Kilka przypraw, 20 minut i już możemy zaczynać święta

Syrop piernikowy to fantastyczny dodatek do kawy, ciast i naleśników. Przepis jest bardzo prosty, a smak syropu natychmiast uwalnia magię świąt. Jak zrobić go w domu? Nie możesz zapomnieć o cynamonie i gałce muszkatołowej - te przyprawy nadają wyjątkowego charakteru.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Syrop piernikowy wzbogaci smak kawy, doda słodyczy ciastom i naleśnikom, a zrobisz go w zaledwie 20 minut. Przepis jest banalny, ale musisz trzymać się proporcji - przyprawy sprawią, że syrop albo będzie obłędny, albo niezdatny. 

Syrop piernikowy - przepis, który uwolni magię świąt

Składniki:

  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego wodę. Następnie dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Dodaj przyprawy i wstaw na niewielki ognień. Gotuj przez 20 minut. Następnie dodaj esencję waniliową.
  3. Kiedy syrop zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do buteleczek. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.
Więcej o: