Placki ziemniaczane to strzał w dziesiątkę na jesienny obiad. Są jedną z najprostszych potraw kuchni polskiej. Do ich przyrządzenia wystarczą ziemniaki, cebula , jajko i odrobina mąki. Takie danie doda energii i zasmakuje każdemu. Dobrze jest wprowadzić je do kulinarnego repertuaru. Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na placki ziemniaczane.
W przygotowaniu placków najwięcej czasu zajmuje ich smażenie. Dla bardziej wyrafinowanej struktury ziemniaki i cebulę można zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Placki ziemniaczane zwykle serwuje się ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy jedzą je bez niczego. W wersji wytrawnej smakują wyśmienicie z gulaszem mięsnym, ze smażoną papryką i pomidorami. Co więcej, świetnie komponują się ze śmietaną i koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Poza tym do placków wspaniale będzie pasował szpinak i żółty ser. W pikantnym wydaniu można przyprawić je sosem tabasco i zjeść ze skwarkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl