Sprawdzony przepis na placki ziemniaczane. Mniam! Można je jeść na słodko i na słono

Placki ziemniaczane to wyśmienite danie, które w mig zniknie z talerzy. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego warto poświęcić czas na ich przygotowanie. Tradycyjnie podaje się je ze śmietaną i z cukrem.

Placki ziemniaczane to strzał w dziesiątkę na jesienny obiad. Są jedną z najprostszych potraw kuchni polskiej. Do ich przyrządzenia wystarczą ziemniaki, cebula , jajko i odrobina mąki. Takie danie doda energii i zasmakuje każdemu. Dobrze jest wprowadzić je do kulinarnego repertuaru. Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na placki ziemniaczane.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na placki ziemniaczane - proste danie, które doda energii

W przygotowaniu placków najwięcej czasu zajmuje ich smażenie. Dla bardziej wyrafinowanej struktury ziemniaki i cebulę można zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • duża cebula,
  • jedno jajko,
  • ćwierć szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. 
  2. Obierz cebulę. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce.
  3. Dodaj jajko z mąką, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj całość aż składniki połączą się dobrze ze sobą.
  5. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki przez około dwie minuty z obu stron.
  6. Serwuj od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Placki ziemniaczane - z czym jeść to tradycyjne danie? Można na słodko lub na słono

Placki ziemniaczane zwykle serwuje się ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy jedzą je bez niczego. W wersji wytrawnej smakują wyśmienicie z gulaszem mięsnym, ze smażoną papryką i pomidorami. Co więcej, świetnie komponują się ze śmietaną i koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Poza tym do placków wspaniale będzie pasował szpinak i żółty ser. W pikantnym wydaniu można przyprawić je sosem tabasco i zjeść ze skwarkami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.