Sos chrzanowy na ciepło. Fantastycznie podkreśli smak wielu potraw. Najlepiej zrobić go w ten sposób

Sos chrzanowy na ciepło to świetny pomysł na podkreślenie smaku potraw. Jego smak doskonale zharmonizuje się z daniami mięsnymi i jajkami. Jak przygotować aksamitny sos? Przedstawiamy przepis, z którym uzyska wyjątkową konsystencję.

Chrzan to naturalny antybiotyk, dlatego warto dodawać go do potraw. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, posiada wysokie ilości witaminy A, C i witamin z grupy B. Co więcej, zawiera dużo składników mineralnych takich jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Chrzan pobudza soki trawienne i jest stosowany w leczeniu chorób reumatycznych. Jak zrobić sos chrzanowy? Podajemy prosty przepis

Sos chrzanowy na ciepło - będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych i jajek

Składniki:

  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • cztery łyżki chrzanu,
  • dwie szklanki bulionu,
  • trzy łyżki dwunastoprocentowej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Wykonanie sosu chrzanowego zajmie nie więcej niż dziesięć minut

Przygotowanie:

  1. Rozpuść łyżkę masła na patelni. Dodaj do niego łyżkę mąki.
  2. Podgrzewaj całość dalej cały czas mieszając.  
  3. W momencie, gdy mieszanka będzie miała złocisty kolor, dodawaj pomału bulion i mieszaj dalej. Zamiast bulionu można użyć mleka lub wody.
  4. Dolewaj płynu tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. 
  5. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. 
  6. Dodawaj stopniowo chrzan. Najlepiej jest wykorzystać świeżo utarty chrzan - jeżeli takiego nie masz, możesz dodać ten kupiony w sklepie.  
  7. Sos należy podawać bezpośrednio po jego przyrządzeniu.

Do czego sos chrzanowy? Sprawdzi się z wieloma potrawami

Sos chrzanowy warto dodawać do różnych rodzajów wędlin, pasztetów, pieczeni i dań mięsnych. Poza tym będzie doskonale sprawdzał się na kanapkach. Oprócz tego można go dodawać do sałatek jarzynowych i makaronowych. Inna ciekawa potrawa, którą dobrze jest jadać zimą to zupa chrzanowa. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: