Chrzan to naturalny antybiotyk, dlatego warto dodawać go do potraw. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, posiada wysokie ilości witaminy A, C i witamin z grupy B. Co więcej, zawiera dużo składników mineralnych takich jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Chrzan pobudza soki trawienne i jest stosowany w leczeniu chorób reumatycznych. Jak zrobić sos chrzanowy? Podajemy prosty przepis.
Sos chrzanowy na ciepło - będzie świetnym dodatkiem do dań mięsnych i jajek
Składniki:
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- cztery łyżki chrzanu,
- dwie szklanki bulionu,
- trzy łyżki dwunastoprocentowej śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Wykonanie sosu chrzanowego zajmie nie więcej niż dziesięć minut
Przygotowanie:
- Rozpuść łyżkę masła na patelni. Dodaj do niego łyżkę mąki.
- Podgrzewaj całość dalej cały czas mieszając.
- W momencie, gdy mieszanka będzie miała złocisty kolor, dodawaj pomału bulion i mieszaj dalej. Zamiast bulionu można użyć mleka lub wody.
- Dolewaj płynu tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
- Na koniec dodaj śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
- Dodawaj stopniowo chrzan. Najlepiej jest wykorzystać świeżo utarty chrzan - jeżeli takiego nie masz, możesz dodać ten kupiony w sklepie.
- Sos należy podawać bezpośrednio po jego przyrządzeniu.
Do czego sos chrzanowy? Sprawdzi się z wieloma potrawami
Sos chrzanowy warto dodawać do różnych rodzajów wędlin, pasztetów, pieczeni i dań mięsnych. Poza tym będzie doskonale sprawdzał się na kanapkach. Oprócz tego można go dodawać do sałatek jarzynowych i makaronowych. Inna ciekawa potrawa, którą dobrze jest jadać zimą to zupa chrzanowa.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl