Wyjazd w góry to nie tylko wycieczki górskimi szlakami i piękne widoki, ale też odmienna kultura, tradycje i kuchnia. I choć oscypki możemy zabrać ze sobą, to z kwaśnicą może być większy problem. Nie oznacza to jednak, że nie mamy żadnych szans na to, by cieszyć się tą rozgrzewającą zupą we własnych czterech ścianach. Jak przygotować kwaśnicę, by smakowała jak w Zakopanem? Podpowiadamy.
Zobacz wideo Placek ziemniaczany a'la pizza
Kwaśnica - przepis. Zadbaj o wysokiej jakości składniki, a będzie smakować obłędnie
Kwaśnica to pyszne regionalne danie kuchni góralskiej, bez którego pobyt w górach nie może się udać. Ale jak odtworzyć ten smak w swojej kuchni?
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty,
- 400 g surowych żeberek wieprzowych,
- 250 g wędzonych żeberek wieprzowych,
- 250 g wędzonego boczku,
- 500 g ziemniaków,
- marchewka,
- pietruszka,
- 2 cebule,
- 4 suszone borowiki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka kminku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 l wody.
Kwaśnica jak z góralskiej restauracji. Sposób przygotowania krok po kroku
- Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut, by zmiękły. Żeberka pokrój na mniejsze porcje, włóż je do garnka i zalej wodą. Następnie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około 40 minut.
- Namoczone suszone grzyby odsącz, a następnie pokrój w paski i dodaj do zupy.
- Zbierz szum i dodaj warzywa. Następnie gotuj wywar, aż ziemniaki zmiękną. Potrzebujesz na to około 15-20 minut. Dodaj również pozostałe przyprawy.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj go do garnka.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna - odciśnij ją z nadmiaru soku i dodaj do kwaśnicy. Gotuj przez kolejne 20 minut.
- Podawaj z kromką świeżego chleba lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!