Placki z serka wiejskiego - przepis na ekstra śniadanie. Wychodzą mięciutkie i delikatne, ale nie używaj miksera

Placki z serka wiejskiego to pomysł na śniadanie, który szybko doda energii i poprawi humor. Przepis jest bardzo prosty, ale jeśli chcesz, żeby twoje placuszki wyszły idealne, nie używaj miksera - zwykła plastikowa łopatka lepiej połączy składniki.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki z serka wiejskiego to świetna opcja śniadaniowa, kiedy znudziły ci się już naleśniki i jajecznica. Przepis jest bardzo prosty, ale użycie miksera nie jest najlepszym pomysłem. Żeby nie uszkodzić struktury smacznych grudek serka wiejskiego, masę na placki trzeba wymieszać ręcznie, najlepiej łopatką. Wówczas wyjdą delikatne i najpyszniejsze na świecie.

Placki z serka kiejskiego - przepis na ekstra śniadanie

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • owoce lub bita śmietana do podania

Sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do miski, a białka ubij na sztywno.
  2. Do miski z żółtkami dodaj serek wiejski, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Następnie całość delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić grudek serka.
  3. Dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej odrobinę oleju. Głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta na placki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.