Pasta z tuńczyka, czyli jak urozmaicić swoje śniadanie

Pasta z tuńczyka to jeden z pomysłów na to jak w szybki i prosty sposób urozmaicić nasze kanapki. Zamiast wędliny i sera warto postawić na kolorowe pasty, które zawierają wiele cennych składników odżywczych i smakują praktycznie każdemu.

Co można dodać do pasty z tuńczyka? Urozmaicamy nasze menu

Pasta z tuńczyka, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na komponencie rybnym. Spożycie ryb w naszym kraju jest zbyt niskie, biorąc pod uwagę, że ryby są źródłem cennych substancji odżywczych. Aby zwiększyć ich podaż w menu warto sięgać chociażby po przepisy na pasty z tuńczykiem. Co można dodać do pasty z tuńczyka? Dodatki jakie wykorzystać możemy do pasty nie mają ograniczeń. Wystarczą: jajka, awokado, limonka lub cytryna, kapary, oliwki, majonez lub serek śmietankowy, przyprawy i mamy wiele różnych konfiguracji do przygotowania pasty na kanapki. Gotowe pasty można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Możemy użyć je jako dodatek na kanapki, ale też do krakersów, lub jako farsz, np. do jajek. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Pasty do chleba. Przepis na pastę z awokado i tuńczyka

Pasty do chleba stają się coraz bardziej popularne, gdyż ich przygotowanie jest banalnie proste, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką blender lub malakser. Wystarczy kilka składników wrzucić do urządzenia i zmiksować na gładko i już możemy cieszyć się ciekawym smakiem na kanapkach. Oto jeden z przykładów domowej pasty do chleba.

Składniki: dojrzałe awokado, limonka, pół opakowania tuńczyka w sosie własnym, 2-3 łyżki serka naturalnego do smarowania, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Miękkie awokado, pozbawiamy pestki, następnie wydrążamy miąższ i wrzucamy do blendera. 
  2. Dodajemy sok z limonki.
  3. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz serek i koperek.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  5. Całość razem krótko blendujemy.

Pasta jajeczna z tuńczykiem. Jak przygotować pastę na bazie jajek?

Pasta jajeczna z tuńczykiem to chyba jedna z najbardziej popularnych wersji pasty rybnej. Dzieje się tak dlatego, że jajka bardzo dobrze komponują się w większości past, a ponadto są bogatym źródłem witamin. Już dziś przygotuj smaczną pastę jajeczną z tuńczykiem na śniadanie.

Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, 2 łyżki  jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, 2 łyżki szczypiorku, szczypta pieprzu i soli do smaku.

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera.
  2. Ugotowane jajka obieramy ze skórki dzielimy na ćwiartki i umieszczamy w blenderze.
  3. Ogórka kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze.
  4. Dodajemy jogurt naturalny, musztardę oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę.

Jeśli nie dysponujemy blenderem, również możemy przygotować pastę - wówczas konieczne jest dokładne rozdrobnienie składników z pomocą noża, a następnie ich wymieszanie w miseczce. Pastę można przechowywać przez kilka godzin w lodówce.

Zobacz wideo Pasta z pieczonego kurczaka na grzance

Pasta z tuńczyka na kanapki. Małe co nieco dla fanów oliwek

Pasta z tuńczyka na kanapki może przybrać także nieco inny smak, a to za sprawą dodatku oliwek. Oliwki jak wiadomo są bardzo zdrowe, a co więcej mają przyjemny smak. Jak przygotować pastę z tuńczyka na kanapki?

Składniki: mała puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 łyżki serka naturalnego typu philadelfia, garść oliwek czarnych i zielonych, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do malaksera.
  2. Dodajemy pozostałe składniki: serek, oliwki, czosnek 
  3. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Miksujemy.
  4. Rozdrobnioną i wymieszaną masę przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki, aby składniki przeszły nawzajem swoimi aromatami.

Pasty kanapkowe. Jak wygospodarować czas na ich przygotowanie?

Jak widać wyżej, przygotowanie pasty kanapkowej nie zajmuje wiele czasu i nie powinno przysporzyć większych trudności nawet osobie, która niewiele gotuje. Jednak rano zwykle nie mamy czasu na to, by wymyślać i przygotowywać skomplikowane śniadania. Jak w takim razie znaleźć czas na przygotowanie pasty? Otóż rozwiązań jest kilka. Po pierwsze wszystkie składniki możemy przygotować sobie już dzień wcześniej - np. ugotować jajka na twardo. Z kolei w przypadku pasty z oliwkami warto jest zrobić ją wieczorem i zostawić na noc w lodówce - wtedy rano będzie jeszcze smaczniejsza. Z pewnością będzie to miła odmiana podczas śniadania. 

A wy jakie macie sposoby na poranne przygotowywanie śniadań? 

Zobacz też: Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza

Więcej o: