Pasta z tuńczyka, jak sama nazwa wskazuje, bazuje na komponencie rybnym. Spożycie ryb w naszym kraju jest zbyt niskie, biorąc pod uwagę, że ryby są źródłem cennych substancji odżywczych. Aby zwiększyć ich podaż w menu warto sięgać chociażby po przepisy na pasty z tuńczykiem. Co można dodać do pasty z tuńczyka? Dodatki jakie wykorzystać możemy do pasty nie mają ograniczeń. Wystarczą: jajka, awokado, limonka lub cytryna, kapary, oliwki, majonez lub serek śmietankowy, przyprawy i mamy wiele różnych konfiguracji do przygotowania pasty na kanapki. Gotowe pasty można podawać od razu – najlepiej z ulubionym pieczywem albo grzankami. Możemy użyć je jako dodatek na kanapki, ale też do krakersów, lub jako farsz, np. do jajek. Kanapki warto udekorować zieleniną: świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Pasty do chleba stają się coraz bardziej popularne, gdyż ich przygotowanie jest banalnie proste, zwłaszcza jeśli mamy pod ręką blender lub malakser. Wystarczy kilka składników wrzucić do urządzenia i zmiksować na gładko i już możemy cieszyć się ciekawym smakiem na kanapkach. Oto jeden z przykładów domowej pasty do chleba.
Składniki: dojrzałe awokado, limonka, pół opakowania tuńczyka w sosie własnym, 2-3 łyżki serka naturalnego do smarowania, łyżka posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pasta jajeczna z tuńczykiem to chyba jedna z najbardziej popularnych wersji pasty rybnej. Dzieje się tak dlatego, że jajka bardzo dobrze komponują się w większości past, a ponadto są bogatym źródłem witamin. Już dziś przygotuj smaczną pastę jajeczną z tuńczykiem na śniadanie.
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 jajka ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, 2 łyżki szczypiorku, szczypta pieprzu i soli do smaku.
Przygotowanie:
Jeśli nie dysponujemy blenderem, również możemy przygotować pastę - wówczas konieczne jest dokładne rozdrobnienie składników z pomocą noża, a następnie ich wymieszanie w miseczce. Pastę można przechowywać przez kilka godzin w lodówce.
Pasta z tuńczyka na kanapki może przybrać także nieco inny smak, a to za sprawą dodatku oliwek. Oliwki jak wiadomo są bardzo zdrowe, a co więcej mają przyjemny smak. Jak przygotować pastę z tuńczyka na kanapki?
Składniki: mała puszka tuńczyka w sosie własnym, 3 łyżki serka naturalnego typu philadelfia, garść oliwek czarnych i zielonych, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jak widać wyżej, przygotowanie pasty kanapkowej nie zajmuje wiele czasu i nie powinno przysporzyć większych trudności nawet osobie, która niewiele gotuje. Jednak rano zwykle nie mamy czasu na to, by wymyślać i przygotowywać skomplikowane śniadania. Jak w takim razie znaleźć czas na przygotowanie pasty? Otóż rozwiązań jest kilka. Po pierwsze wszystkie składniki możemy przygotować sobie już dzień wcześniej - np. ugotować jajka na twardo. Z kolei w przypadku pasty z oliwkami warto jest zrobić ją wieczorem i zostawić na noc w lodówce - wtedy rano będzie jeszcze smaczniejsza. Z pewnością będzie to miła odmiana podczas śniadania.
A wy jakie macie sposoby na poranne przygotowywanie śniadań?
Zobacz też: Paprykarz - przepis na smarowidło, któremu się nie oprzesz. Podpowiadamy, która ryba najlepsza