Zupa krem z kalafiora w nowej odsłonie. Aromatyczny ser zamieni ją w kulinarne arcydzieło, ale to nie jedyny sekret

Zupę kalafiorową lubimy z trzech powodów. Jest szybka w przygotowaniu, jest bardzo łatwa i niedroga, ale dziś mamy dla ciebie przepis, który autentycznie pokochasz. Zwykła kalafiorowa wydaje ci się mdła i nijaka? Krem z kalafiora z gorgonzolą zmieni twoje myślenie o tej zupie. Już w 20 minut zamienisz swoją kuchnię w najlepszą restaurację.

Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa krem z kalafiora z dodatkiem pleśniowego sera to prosty sposób na szybki i wytrawny obiad. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale także spełni funkcję popisowego dania podczas rodzinnych uroczystości. Jak przyrządzić aksamitny krem z kalafiora? Nie zapomnij o chrupiącym dodatku, a każdy poprosi cię o przepis.

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 2 niewielkie cebule (mogą być szalotki)
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • masło do smażenia
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej, możesz użyć także wędzonego boczku)
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebule i podsmażaj, aż zacznie robić się szklista. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kilka minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i zalej całość bulionem.
  2. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pokruszony ser i zahartowaną śmietanę. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Następnie dopraw do smaku solą i pierzem. 
  3. Na suchej patelni delikatnie podsmaż plastry szynki lub boczku, aż będą chrupiące.
  4. Zupę podawaj z chipsami z szynki i grzankami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA