Zupę kalafiorową lubimy z trzech powodów. Jest szybka w przygotowaniu, jest bardzo łatwa i niedroga, ale dziś mamy dla ciebie przepis, który autentycznie pokochasz. Zwykła kalafiorowa wydaje ci się mdła i nijaka? Krem z kalafiora z gorgonzolą zmieni twoje myślenie o tej zupie. Już w 20 minut zamienisz swoją kuchnię w najlepszą restaurację.
Zupa krem z kalafiora z dodatkiem pleśniowego sera to prosty sposób na szybki i wytrawny obiad. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale także spełni funkcję popisowego dania podczas rodzinnych uroczystości. Jak przyrządzić aksamitny krem z kalafiora? Nie zapomnij o chrupiącym dodatku, a każdy poprosi cię o przepis.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską
Składniki:
1 średni kalafior
2 ziemniaki
2 niewielkie cebule (mogą być szalotki)
100 g sera gorgonzola
1 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
100 ml śmietany 18 proc.
masło do smażenia
kilka plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej, możesz użyć także wędzonego boczku)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebule i podsmażaj, aż zacznie robić się szklista. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kilka minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i zalej całość bulionem.
Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pokruszony ser i zahartowaną śmietanę. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Następnie dopraw do smaku solą i pierzem.
Na suchej patelni delikatnie podsmaż plastry szynki lub boczku, aż będą chrupiące.