-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa krem z kalafiora w nowej odsłonie. Aromatyczny ser zamieni ją w kulinarne arcydzieło, ale to nie jedyny sekret
Zupa krem z kalafiora w nowej odsłonie. Aromatyczny ser zamieni ją w kulinarne arcydzieło, ale to nie jedyny sekret
Zupę kalafiorową lubimy z trzech powodów. Jest szybka w przygotowaniu, jest bardzo łatwa i niedroga, ale dziś mamy dla ciebie przepis, który autentycznie pokochasz. Zwykła kalafiorowa wydaje ci się mdła i nijaka? Krem z kalafiora z gorgonzolą zmieni twoje myślenie o tej zupie. Już w 20 minut zamienisz swoją kuchnię w najlepszą restaurację.
Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z kalafiora z dodatkiem pleśniowego sera to prosty sposób na szybki i wytrawny obiad. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale także spełni funkcję popisowego dania podczas rodzinnych uroczystości. Jak przyrządzić aksamitny krem z kalafiora? Nie zapomnij o chrupiącym dodatku, a każdy poprosi cię o przepis.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2 ziemniaki
- 2 niewielkie cebule (mogą być szalotki)
- 100 g sera gorgonzola
- 1 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 18 proc.
- masło do smażenia
- kilka plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej, możesz użyć także wędzonego boczku)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebule i podsmażaj, aż zacznie robić się szklista. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kilka minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i zalej całość bulionem.
- Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pokruszony ser i zahartowaną śmietanę. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Następnie dopraw do smaku solą i pierzem.
- Na suchej patelni delikatnie podsmaż plastry szynki lub boczku, aż będą chrupiące.
- Zupę podawaj z chipsami z szynki i grzankami.