Ramen. Przepis to nie wszystko. Często zupa ta porównywana jest do naszego rosołu ze względu na obecność bulionu, makaronu i warzyw. Jednak tak naprawdę to dwa inne dania. Według znawców kultury wschodu, ramen to filozofia. Jak zrobić ramen? Pomysł na zupę wiąże się przede wszystkim z obecnością konkretnego makaronu, który stanowi jej podstawę. Bulion, który występuje w ramenie, w zależności od regionu i receptury może być przyrządzony zarówno na drobiu, jak i wołowinie, wieprzowinie, a nawet na komponencie rybnym.
Obecnie ramen serwowany w Japonii najczęściej zawiera w sobie wywar mięsny, sos sojowy, pędy bambusa, cebulę dymkę, przy czym trzeba przyznać, że każdy region Japonii ma swoją własną wersję ramen.
Jeśli chcemy przyrządzić dobry ramen, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach, które znacząco wpływają na jakość tego dania:
W zależności od rodzaju, do ramen możemy dodać:
Japońska zupa ramen może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma własną metodę gotowania wywaru. Esencjonalny bulion, warzywa (koniecznie świeże!) i makaron to składniki, dzięki którym uzyskamy domową zupę ramen. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki: udko z kaczki, 2 skrzydła z indyka, 2 średnie marchewki, pietruszka, cebula, pół selera, 2-3 łodygi selera naciowego, 3 ząbki czosnku, odrobina startego imbiru, natka pietruszki, pieprz ziarnisty, 4-5 łyżek sosu sojowego, makaron azjatycki
Dodatkowo: kapusta pak choi, 3-4 suszone grzyby (np. shiitake), 0,5 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu rybnego, sok z limonki
Przygotowanie:
Ramen to dobry pomysł na zupę przygotowywaną w domu, ale w czasie jedzenia zadbaj o odpowiednią sposób spożywania, zgodny z azjatycką tradycją. Jak jeść ramen? Danie to ze wszystkimi dodatkami je się za pomocą pałeczek, a konsumpcja polega na wyjmowaniu makaronu z wywaru i wypiciu płynu. Głośne zachowanie przy stole jest w Japonii dowodem uznania dla szefa kuchni. Wyjątek stanowi ramen miso, w którym do zjedzenia jajka używa się łyżki.
Zobacz też: Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje. Jak zrobić japoński chlebek hokkaido?